Stäng
januari 11, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Tommy Andersson/TT

”De otacksamma flyktingarna” – en tröttsam modern myt

Det krävs aldrig mycket för all världens rasism och/eller kvinnohat att blossa upp till en fasansfull eld. Sedan medierna började med kommentarsfält utan moderering har vi detta väldigt utförligt dokumenterat, det finns vissa ämnen som inte går att skriva om utan att det omedelbart sätter fart och öppnar upp människans rasistiska fördomar och förakt. En nyhet om exempelvis flyktingar och migration drunknar allt som oftast i helt orimliga och hatiska ”diskussioner”. Och egentligen har vi ju alltid haft det såhär, långt innan vi började hänga på Facebook. Någon hör ett rykte, som sedan sprids vidare som blir till modern myt. De ”otacksamma” flyktingarna som kommer till Sverige är en sådan vanligt förekommande myt.

På nyårsafton lämnade en buss med asylsökande flyktingar Malmö för Jämtland, närmare bestämt Grytan. Ni känner till resten av berättelsen. Det blev protester från de asylsökande, det blev intervjuer med Migrationsverket. Det blev kolumner om att flyktingarna borde tänka på att inte klaga på vart de hamnat då de kan ”gynna SD”. Som att det överhuvudtaget är relevant för den som nyss flytt för sitt liv.

Jag vill varken citera eller skärmdumpa alla de hundratals fruktansvärda kommentarer om de som utförde bussprotesten jag har sett i mina flöden sedan nyheten spreds under nyårsafton. Kontentan är densamma: Hur har de mage att klaga, här i Sverige? De borde vara tacksamma, eller dra någon annanstans.

Det var därför en lisa för själen att läsa denna intervju med ”männen bakom bussdramat i Grytan” i ÖP:

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se