Stäng
september 21, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Leif Johansson, styrelseordförande för Ericsson, vill förstås inte svara på frågor. Foto: SVT

De leder oss mot nästa finanskris

Efter finanskrisen 2008 stod makthavare i kö för att få kritisera finanskapitalismens avarter, bankernas ansvarslösa lånehantering och bonussystem för direktörerna.

Krisinsikten tycktes total, nu skulle verklig förändring av en urspårad ekonomisk modell komma på plats. På gatorna protesterade massorna inte bara mot enskildas dåliga beslut utan mot hela systemet, där risktagande med hela samhällsekonomin blivit vardag i spekulationens guldålder.

Men det där höll inte länge, trots hårda ord från politiska ledare som Fredrik ReinfeldtAnders BorgAngela Merkel och Nicolas Sarkozy. Efter bara några år var erfarenheterna som bortblåsta ur det historiska minnet. Bankerna tar i dag samma risker som förr – om inte större. Spekulationsekonomin har på intet sätt reglerats eller tvingats förhålla sig till stramare tyglar. Och bonussystemen, som fick enskilda direktörer att agera kortsiktigt och riskfyllt, ser inte bättre ut i dag.

Kvällens Uppdrag Granskning, som sänds i SVT1 20:00, tar en titt på bonussystem för svenska vd:ar, och jämför med hur det såg ut för tio år sedan. Bland de granskade finns Hans Vestberg som skräckexempel.

Vestberg har nyss fått sparken från vd-posten på Ericsson. Företaget har gått dåligt under hans tid i toppen. Men hans bonus har bara växt och växt, ändå. Ersättningen för hans fem år i förarsätet blir totalt 200 miljoner kronor – om man inte räknar med det avgångsvederlag han också får.

Uppdrag Granskning tittar också på hur Nordea, skandalbanken framför andra, också har ett system med en enorm rörlig del baserad på mycket kortsiktiga resultat. De är inte ensamma, tvärtom tycks de stora bolagen ha glömt allt vad långsiktighet heter, och de tycks ha raderat insikterna om hur farligt det är att premiera riskfylld kortsiktighet.

Anders Borg, som efter finanskrisen lovade bonusstopp och att ta i med hårdhandskarna representerar nu Kinnevik som – förstås – har just den typ av bonussystem Borg menade är farliga. I dag tycks han ha ändrat sig.

Vi har i dag lärt oss att tolka det som marknaden dikterar som rättvist som överordnat social rättvisa och samhällsansvar. Detta gör att vi på nytt lever i ett för-kristillstånd, där vi vet att finanskapital och spekulationsekonomi på nytt är på väg mot en kommande krasch, steg för steg.

Politikerna tycks ha satt på sig skygglappar frivilligt medan direktörernas sikt grumlas av alla bonusmiljoner. De som kommer få ta smällen när det går åt pipan, medborgarna, har all anledning att vara förbannade och protestera.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se