Stäng
augusti 21, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff tillsammans med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Vilhelm Stokstad / TT

De lågmälda men hårda nypornas tid är här

För tre år sedan var det den franske ekonomen Thomas Piketty och frågan om ökande ojämlikhet som skulle vara socialdemokratins huvudkaraktär i valrörelsen. Motsvarigheten lyser med sin frånvaro den här gången. Den Stora Amerikanska Politiska Rådgivaren från tidigare decennier är också borta. Kanske är fixstjärnans tid i politiken över. Snarare är det de lågmälda men hårda nypornas tid som verkar vara på ingång.

Tänk raden av de mest populära nuvarande och tidigare ministrarna: Anders Ygeman, Peter Hultqvist, i viss mån även Morgan Johansson. Magdalena Andersson där i bakgrunden. Stefan Löfven själv. Det är inga glassiga personer. Snarare är det just det raka, hårdnackade och samtidigt nedtonade som gått hem. Väljarkåren vill ha företrädare som gör något.

När Stefan Löfven sommartalade i Eskilstuna på söndagen var huvudnumret att regeringen har städat upp efter Alliansen. Nu är det dags för skördetid. Framför allt för polisen och sjukvården. Dessutom ett löfte om att faktiskt gå fram med ett förslag om vinsttak för företag i välfärdssektorn. Berättelsen är satt, socialdemokratin har återigen levererat, låt valrörelsen börja.

den här Politismtexten beskrevs hur den ekonomiska politikens sparkrav ständigt gröper ur all offentlig verksamhet. Det är regeringen naturligtvis medveten om. Men det betyder inte att omvärldsanalysen nödvändigtvis är fel. Tvärtom. Det socialdemokratin behöver göra är att skaffa sig bättre verktyg för att genomföra sina spaningar.

Hårdare nypor mot kriminalitet, ekonomisk brottslighet och terrorism är helt nödvändigt för att inte undergräva tilliten för demokratin. Bättre reglering av välfärden och mer resurser måste till för att jämna ut de ökande inkomstklyftorna och stärka legitimiteten för de gemensamma systemen. De lågmälda företrädarna med hårda nypor som ser till att samhällskroppen fungerar vinner mark. Den typen av politik är socialdemokratin väldigt bra på att producera.

Men – det kommer alltid ett men – sparkraven på offentliga verksamheter måste släppas. Det spelar liten roll om man anställer tre poliser om man samtidigt måste sparka två. Det spelar liten roll om sjukvården får mer pengar till att höja barnmorskors löner om man samtidigt sparar in på antalet sjukhusplatser. Och att det inte spelar någon större roll märker väljarna. För att skillnaden mellan vardagen och retoriken blir för stor. Det är socialdemokratins dilemma.

Nästa långa regeringsinnehav är säkrat om man lyckas lösa dilemmat. Helt utan fixstjärnornas hjälp.

Sök på Politism.se