Stäng
april 9, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Hasse Holmberg / TT

”De hanteras värre än hundar – men de hukar sig och jobbar som fan”

Vänstern har ofta beskyllts för ”naivitet” när det kommer till invandringsfrågan. Detta eftersom många till vänster kämpar för att Sverige ska ta ett stort ansvar för människor på flykt. Man behöver inte hålla med men naivt är inte rätt ord. Vi som slagits för detta har gjort det för att vi tror att det är nödvändigt.

Naivt kan man inte heller kalla högerns och liberalernas inställning till uppluckrade regleringar kring arbetskraftsinvandring. Tvärtom är det ett val i linje med partiernas ideologiska grundfundament, där företag och arbetsgivare alltid ska erbjudas så billig arbetskraft som möjligt med så små krav som möjligt på vettiga arbetsvillkor.

Gång på gång har fackförbunden slagit larm om hur utländska arbetskraft utnyttjas, exploateras, luras och utsätts för fara i sitt arbete. Det möts oftast med en axelryckning från politiker till höger. Det är inte naivitet. Det är cynism.

Samma cynism som möter den som varnar för hur hela arbetsmarknaden går mot låglönejobb, otrygga anställningar och osäkra arbetsförhållanden. För unga, för undersköterskor, för nyanlända – för alla typer av arbetare.

När Dagens Nyheter nu uppmärksammar hur människor utnyttjas och arbetar för så låga löner som 12 kronor i timmen på stora byggen, på städfirmor, på nagelsalonger och hos massageföretag är det en minst sagt dyster verklighet som blottas, eller ”ett fruktansvärt cyniskt utnyttjande av människor”, som Arbetsmiljöverkets Mikael Roos säger till DN, där beskrivningen fortsätter:

”– Mycket av det som i dag ger storstadsmedelklassens liv guldkant är på tok för billigt, konstaterar Mikael Roos.

För billigt för att den som utför tjänsten – städerskan, bilmecken, kocken, snickaren, massösen eller chauffören som kör ”gratis frakt” – ska kunna få en lön som går att leva på.”

Detta är nu inget nytt.

De här rapporterna kommer gång på gång. Städfirmor som betalar 5 000 kronor i månadslön för heltid, takläggare från Vitryssland som får se livet förstört när olyckan är framme efter ett fall från ett villatak i Täby. Både LO och TCO har varnat, igen och igen och igen, för hur människor utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.
– Det här fullkomligt exploderade när Alliansregeringen lyfte kravet på ett gällande arbetstillstånd för att någon skulle kunna få en A-skattesedel från Skatteverket, säger Mikael Roos till DN.

När den nuvarande regeringen, tillsammans med högeroppositionen, enades om att lägga mer makt över invandrares chans till uppehållstillstånd i arbetsgivarens händer blev gruppen än mer utsatt och med allt mindre möjligheter att ställa krav på schyssta villkor.

I DN:s artikel blir det tydligt att ökade kontroller snabbt gett resultat. Men det krävs väsentligt mycket mer. Det kan handla om arbetsmarknadsprövning, måste innehålla bättre förhandskontroll av arbetsgivares och lagstiftning som gör arbetserbjudanden rättsligt bindande.

Annars lever vi kvar i den situation vi har i dag, där människor från andra länder cyniskt utnyttjas för att dumpa priser och löner – där deras usla villkor och låga löner blir ett verktyg för att företagen ska öka sina vinster. Annars fortsätter vi acceptera en arbetsmarknad som Arbetsmiljöverkets Mikael Roos beskriver såhär:
– De hanteras värre än hundar gör i vissa länder, men de hukar sig och jobbar som fan.

Sök på Politism.se