Stäng
juli 30, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Värmeverk, Enköping Foto: Fredrik Sandberg /SCANPIX/ TT

De förutspådde krisen – men mörkade resultaten

Den här sommaren kommer många minnas som den då världen brann, vattenbristen började kännas av och värmen hade ihjäl äldre. Men det är också sommaren då klimatförnekarna tog sig ut ur skuggorna och vågade visa sitt rätta ansikte.

Sverigedemokraterna menar att expertmyndigheten och forskningsinstitutet SMHI ägnar sig åt ”propaganda” när de pekar på farorna med klimatförändringar. Moderaterna och Sverigedemokraterna har riksdagsledamöter som öppet är klimatförnekare, och blir påverkade av lobbyorganisationer som menar att forskare är ”köpta” och att forskningen är ”manipulerad”. Men vilka är det egentligen de skyddar när de förnekar klimatförändringarna? Inte är det bönderna som tvingats till nödslakt, eller våra äldre som dör på grund av den extrema värmen.

Tidigare i år uppmärksammades en hemlig rapport från oljebolaget Shell. Titeln är ”Växthuseffekten”. I rapporten kom Shells forskare fram till att bolaget stod för fyra procent av de globala koldioxidutsläppen. De lyckades redan då analysera klimatförändringarnas konsekvenser som höjda havsnivåer, havsförsurning och klimatflyktingar. De visste alltså redan på 80-talet hur de själva bidrog till klimatförändringarna och de medföljande hoten. De trodde att effekterna skulle börja märkas på 2000-talet. Och de hade helt rätt. Men i motsats till vad de själva kom fram till, så motarbetade de klimatforskningen – precis som vi ser Sverigedemokrater och Moderater göra i dag.

Shell var med i en grupp som motsatte sig klimatforskningen och menade att den inte var seriös. De motsatte sig även Kyotoprotokollet – där världens länder åtog sig att minska utsläppen av växthusgaser. För de multinationella bolagen vars överlevnad är beroende av att få fortsätta skita ner klimatet är det inte så konstigt att de hållit dokumenten från 80-talet hemliga. De vet vad de gör. Men att vi har partier vars klimatpolitik i hemlighet styrs av klimatförnekare är ännu mer skrämmande. Är de lika korrupta som Shell, eller är de bara grundlurade?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se