Stäng
mars 30, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Opinionsbildningen på sociala medier behöver granskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

De anonyma Facebooksidorna behöver mer granskning

De har en enorm räckvidd, och ett engagemang som de flesta mediesajter bara kan drömma om. De anonyma och starkt politiska Facebooksidorna i Sverige växer sig starkare för varje vecka – men vilka är det som ligger bakom?

SVT har granskat ”Stöd svenska polisen” och ”Rädda Vården” på Facebook. Rätt så ofarliga namn, något som de flesta kan skriva under på. Men metoderna för opinionsbildning är minst sagt… oetiska.

”Ofta är dessa bilder och texter medvetet manipulerade och direkt vilseledande. En dryg vecka efter en stenkastning i Rinkeby i februari 2017 publicerade exempelvis ‘Stöd svenska polisen’ ett videoklipp med texten ‘Se polisens egna dramatiska bilder från Järvafältet’. Videoklippet fick ett enormt genomslag och har i skrivande stund nära en miljon visningar.

Men videomaterialet är taget från tv-programmet ‘Efterlyst’, som sändes 21 oktober 2015 – och har således inget med händelserna i Rinkeby att göra.”

Vilka krafter är det som ligger bakom dessa stora sidor? Och vad är syftet? Att SVT granskar två av dem är jättebra, inför valåret 2018 bör fler redaktioner granska de sidor som ljuger, manipulerar och vilseleder med dolda agendor.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se