Stäng
augusti 13, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Stefan Löfven (S) håller sommartal. Foto: Fredrik Sandberg / TT

De ångrar sitt yrkesval – men S vill få fler att stanna

Att lova arbete för alla som vill jobba inom vård och omsorg är onödigt. Problemet är nämligen inte bristen på jobb, utan brist på jobb som människor orkar med. I dag funderar varannan inom vård och omsorg på att sluta. Var tredje anser att bemanningen är tillräcklig för att kunna göra ett bra jobb. Fyra av tio inom vården ångrar sitt yrkesval. Bristen på undersköterskor rekordstor. Men det behöver inte vara så.

I går kom ett vallöfte från Socialdemokraterna om att 90 procent av alla anställda i kommuner där S vinner ska vara tillsvidareanställda. De som läser klart vård- och omsorgsprogrammet garanteras tillsvidareanställning. I stället för att lova att jobb ska finnas, lovar de jobb med goda villkor.

Om du vet att lönen och anställningen som väntar innebär en utsliten kropp och en framtida pension som inte går att leva på så är det inte konstigt att man väljer bort yrket. Och trots att majoriteten av Sveriges kommuner uppger brist på undersköterskor så är det inte många som lockar med goda anställningsvillkor. I stället är många tvingade till ofrivillig deltid – trots att de vill jobba mer.

I Stockholm stad har de rödgröna redan haft makten i fyra år. När de fick makten var det 900 i kommunen som arbetade färre timmar än de ville – två år senare var siffran halverad.

Men det krävs mycket mer för att de som arbetar med våra barn och äldre ska få de arbetsvillkor de förtjänar. En satsning på trygga anställningar är därför en bra början. Och ett tecken på att man förstått att man inte kan dumpa villkoren för kvinnodominerade yrken utan att det får långsiktiga konsekvenser för hela välfärden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se