Stäng
november 7, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Polisen – en kommunistisk verksamhet. Foto: Anna Hållams/TT

DDR-Sverige – landet där småföretagare jagas av prickskyttar

Är vi på väg mot ett slags diktatur enligt östtysk modell, där företagande är förbjudet och ett gäng kommunister attackerar friheten genom nya statliga direktiv som kväver alla privata intressen? Det enkla svaret är: ”Nej, det var det dummaste jag hört på länge, låt oss prata om verkligheten i stället.”

Men den som följer debatten om vinst i välfärden vet att samtalsklimatet inte är vare sig sanningssökande eller jordnära.

Det senaste exemplet på hur debatten drar iväg in i absurditeter är den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell som i dag på SVT Opinion skriver att ”jaktsäsongen på företagare har börjat”. Jaktsäsongen!

Weidmo Uvell var tidigare ”SlösO”, en funktion finansierad av lågskattelobbyisterna Skattebetalarnas förening som ska larma om slöseri med skattepengar. Men när det gäller välfärdsbranschen problematiserar hon inte för en sekund hur kortsiktiga riskkapitalister mjölkar verksamheter på medborgarnas pengar och placerar vinsterna i skatteparadis – eller använder elevernas skolpeng för att starta företag i andra länder. I stället varnar hon alltså för ”jaktsäsong” och ”prickskytte” på företagare. Hon skriver att vi är på väg mot ”DDR-Sverige”, det vill säga en diktatorisk kommunistisk ekonomi.

I texten beskriver hon vinsten som den enda reella möjligheten som finns för en företagare att ta ut lön. Ett förslag till den företagare som tror på Weidmo Uvells beskrivning är att i stället ta ut lönen som just lön. Dessutom skriver hon om vinst i välfärden som gällde det främst en massa småföretag, trots att hon vet att ett fåtal mycket stora koncerner dominerar marknaden.

Texten saknar förståelse för att det inte är någon mänsklig rättighet att tjäna pengar på välfärden. Med argumentationens logik är det rimligen rena rama Sovjet att polismyndigheten inte är vinstdrivande och sköts av amerikanska riskkapitalister. Eller att ”brandkårsbranschen” inte fungerar som en marknad.

Men det allra mest centrala problemet med Weidmo Uvell, många andra högertyckare och en hel del näringslivslobbyister är att de med sin retorik beskriver mer än tre fjärdedelar av det svenska folket som ett slags leninistiska planekonomivurmare. Med en så världsfrånvänd syn på välfärden och på det svenska folkets vilja kommer de aldrig att vinna debatten. Och det är väl för väl.

Sök på Politism.se