Stäng
februari 5, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Filippa Reinfeldt, Alerischef. Tidigare var hon toppolitiker i Stockholm med ansvar över sjukvården. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Därför sviker Aleris ”olönsamma” patienter

Snart stänger vårdbolaget Aleris ner sin specialistvård i Rinkeby i norra Stockholm. Det gäller mottagningen för barn- och ungdomsmedicin, ortopedi och öron-näsa-hals. Anledningen? Barn och vuxna i Rinkeby är för olönsamma, enligt Aleris.

Det handlar inte om att boende i Rinkeby inte behöver vården, snarare tvärtom. I området kring Järva, där Rinkeby ingår, är folkhälsan sämre än i resten av Stockholm. Medellivslängden är lägre i Rinkeby än snittet i Stockholm, och dubbelt så många kvinnor drabbas av hjärtinfarkt här jämfört med i Vaxholm.

I Dagens Nyheter beskrivs Aleris som en ”misslyckad investering” för bolaget Investor som satsat mycket pengar på Aleris. Det mest olönsamma menar de är ”offentligt finansierade kunder”, det vill säga Rinkebybor i behov av vård. Så här beskrivs problemet i SVT:

”En av anledningarna till att Aleris inte gjort så stor vinst i Rinkeby är att läkarbesöken drar ut på tiden, patienterna är sjukare än i innerstan och behöver oftare tolk.”

När lönsamheten får styra föredrar vården ”kunder” som är friskare. Av den anledningen lade Praktikertjänst ner Barn- och ungdomspsykiatrin i Järva 2013 och många unga förlorade sina terapeuter, läkare och psykologer.

Det är alltså ingen slump att vårdbolag flyr fattigare områden i Sverige och etablerar sig där människor är friskare. Men vad gör våra politiker åt det? I Stockholms län försvarar de ansvariga politikerna (det vill säga Moderaterna och deras allianskompisar) Aleris beslut. Kan det vara för att deras kompis och före detta kollega Filippa Reinfeldt, Stockholms läns förra sjukvårdslandstingsråd, nu är chef hos Aleris?

Stockholms folkhälsa blir allt mer ojämlik och livslängden påverkas mer direkt av var du bor. Sjukvården är i dag väljarnas viktigaste valfråga. Nu är det dags för våra politiker att den oron på allvar, och sätta ner foten mot cyniska vårdbolag som drivs av vinstintresse.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se