Stäng
februari 12, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Irene Svenonius sade nej till en granskning av NKS som kan skada hennes make. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför måste Irene Svenonius avgå

Vi pratar nästan aldrig om korruption som något som finns i Sverige. Det är något som sker i, säg Italien. Men det som händer i Stockholms moderatstyrda landsting just nu måste få oss att tänka om. För det här är en skandal som passar bättre in på bilden vi har av den italienska maffian – inte svensk offentlig sektor.

Irene Svenonius (M), ledande landstingsråd i Stockholm, har sagt nej till extern granskning av konsulttjänsterna på Nya Karolinska. De tjänster som kostat en kvarts miljard kronor ­– varav 57 miljoner fortfarande saknar fakturaunderlag. Nu visar det sig att den som varit upphandlingschef och därmed godkänt upphandlingarna är Irene Svenonius make: Jan Svenonius.

Det betyder att Irene Svenonius sagt nej till en granskning som kan skada hennes man.

Dagens Nyheter frågar Jan Svenonius om paret diskuterar hur konsultköpen skötts, då svarar han att när de väl är lediga pratar de om saker ”som berör hem och barnen”. Det är intressant, eftersom Dagens Nyheter i går avslöjade att paret äger ett konsultbolag ihop som ska ”bedriva rådgivning till offentlig och privat sektor om ledning och utveckling, vid fastighets- och infrastrukturprojekt samt vid affärer med och inom offentlig sektor”.

”Korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egens eller annans vinning” Det är Transparency Internationals definition av korruption. Enligt Världsbanken är det ”att använda en offentlig ställning för otillbörlig vinning”.

I Sverige anklagas sällan någon för korruption, men kanske är vi för slappa med vad vi anser vara korruption. Här ska det oftast handla om direkt mottagande av muta.

Om Irene Svenonius gjort sig skyldig till korruption får tiden avgöra. Nu ska hon ta ett steg tillbaka och överlämna ansvaret för granskningen till Kristoffer Tamsons (M), mannen som är ansvarig över Stockholms kollektivtrafik. Men det räcker inte.

Det enda rätta är att hon avgår.

Sedan får partiledaren Ulf Kristersson (M) fundera över om han verkligen vill ha henne i partistyrelsen – som expert på sjukvårdsfrågor.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se