Stäng
augusti 5, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Kelly Osbourne har gjort bort sig. Foto: Richard Shotwell/AP/TT

Därför känns Kelly Osbournes uttalande om invandrare så bekant

När Kelly Osbourne nyligen gästade tv-programmet The View försökte hon stå upp för invandringen, på ett sätt som bara den i en ytterst privilegierad situation kan göra. Med avsikten att sätta Donald Trump på plats, efter att denne sagt att det strömmar in våldtäktsmän från Mexiko till USA, uttalade sig Osbourne såhär:

”If you kick every Latino out of this country, then who is going to be cleaning your toilet?”

Osbourne backade delvis från uttalandet redan under programmet och har sedan på facebook konstaterat att hon ”whole-hearted fucked up” med hur hon uttryckte sig. Och Osbourne är egentligen inte så intressant här. Det intressanta är snarare hur ofta den som tillhör en etablerad majoritetsbefolkning talar om invandrare på det här sättet. Som tjänstefolk. Som att migranternas legitimitet sitter i att de gör smutsiga jobb eller serviceyrken.

Patrick David twittrade i går ut ett liknande exempel från det politiska Sverige:

Ytterligare ett exempel är när SVT:s Anna Hedenmo i en partiledarintervju med Jimmie Åkesson (SD), inför valet i höstas ställde frågan ”vilka ska städa våra arbetsplatser?”. Så skulle Åkessons flyktingmotstånd och rasism ifrågasättas, enligt SVT.

Några år tidigare försökte också Reinfeldts dåvarande pressekreterare lyfta hur härliga han tycker invandrare är med en liknande analys.

Skärmavbild 2015-08-05 kl. 14.26.03

Man kan gott vara generös och tänka sig att Osbourne, Jacobsson, Hedenmo och Unsgaard samtliga ”menar väl”. Vi låter deras eventuella individuella illgärning bero.

I stället bör vi fundera på och diskutera varför det låter såhär mest hela tiden – och vad det gör med bilden av invandraren, eller över huvud taget bilden av ”den andre”. Hur påverkar det majoritetsbefolkningen att invandrare, eller minoriteter över huvud taget, ofta ges ett existensberättigande genom sin tjänstvillighet gentemot majoritetsbefolkningen?

Vad gör det med vår egen syn på hierarkierna?

Hur påverkar det den invandrade, den icke-vite, den som tillhör en minoritet, att så ofta beskrivas som någon som duktigt svabbar skit efter en infödd medelklass som är upptagen med roligare och viktigare (mer välbetalda) saker?

Det finns nog flera svar och inget fullständigt. Men en sak vet jag:

Om alternativen är Trumps (och väldigt många svenskars) illvilliga synsätt att invandrarna är våldtäktsmän och Osbournes (och väldigt många svenskars) välvilliga synsätt att de minsann har sin legitimitet i toalettstädningen, då står vi fortfarande och stampar i 1800-talet.

Sök på Politism.se