Stäng
augusti 22, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Persson/TT/Scanpix

Därför förlorar Reinfeldt valet

På torsdagen frågades statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ut i SVT. Diskussionen om arbetslösheten blev en av de mest talande för Reinfeldts åtta år vid makten. Från att – i opposition – ha varit kritisk, framåtsträvande och med en vilja att förändra till att – som statsminister – desperat försvara något dåligt, en negativ utveckling, och skönmåla verkligheten.

Allt för att slippa stå till svars inför väljarna. Allt.

När Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister 2006 sa han såhär i regeringsförklaringen: ”Trots stark tillväxt råder det massarbetslöshet.”

Påståendet om att vi hade massarbetslöshet i Sverige hade använts av högern under hela valrörelsen. Även i den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet, i juni 2006, konstaterade Fredrik Reinfeldt att vi hade massarbetslöshet i Sverige.

Allianskompisen Göran Hägglund (KD) pekade under slutdebatten på dåvarande  statsminister Göran Persson (S) och röt till:
”Han har haft makten de här fyra åren och fortfarande har vi en massarbetslöshet i Sverige.”

Det var inte konstigt att Socialdemokraterna fick kritik. Arbetslösheten var för hög, även om det var på väg att vända var oacceptabelt många arbetslösa. Därför, bland annat, förlorade de valet.

Löftet om vad som komma skulle var storstilat. Våren innan valet lovade Fredrik Reinfeldt att alliansens politik skulle ge ”kanske 500 000 jobb på kort sikt”. Ett fantastiskt och mycket långtgående löfte. Såhär (från DN, 22/8) har det utvecklats sedan Socialdemokraterna (staplarna från 2006) lämnade över till Fredrik Reinfeldt (övriga staplar):

arbetslöshet

Nu är det valrörelse igen, åtta år senare. Fredrik Reinfeldt vägrar ta ordet massarbetslöshet i sin mun. Än värre. Han vägrar till och med ta ordet arbetslöshet i sin mun. Det har han gjort länge. Men sällan blir det så parodiskt pinsamt som under SVT:s utfrågning, där Reinfeldts vägrar att kalla saker vid dess rätta namn. Titta själv.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se