Stäng
oktober 27, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Klimatdemonstration i Filippinerna i början på oktorber i år. Foto: Aaron Favila/AP/TT

Därför fattar inte högern klimatfrågan

Högern fattar inte klimatfrågan. Ibland fattar inte vänstern heller, tanken på att tillväxt och utveckling bara kan se ut på ett enda sätt har gjort många smarta tänkare enkelspåriga. Miljöpartiet fattar definitivt inte klimatfrågan. Eller jo – de fattar vad som sker bättre än de allra flesta men vill inte inse att frågan måste politiseras för att lösas, att oviljan att ta konflikt bara gynnar de som inget vill göra.

Vi är på väg mot en total katastrof, det går inte att understryka nog hur fruktansvärt svåra de problem vi står inför är. Vi har ett läge som mänskligheten inte kommer att kunna hantera, och forskarna efterlyser förändringar som vänder upp och ner på allt omedelbart. De vill att vi förändrar världen i grunden, för att det är det enda sättet att rädda den.

Nyligen har Naomi Kleins bok ”Det här förändrar allt” kommit på svenska. Vi skrev om den på Politism i början på året. I augusti skrev Anna Hellgren på Expressen en viktig text om samma bok. Klein förmedlar en grundläggande insikt om att allt måste förändras för att vi ska överleva, och att det gör oss tvungna att ompröva kapitalismen i grunden. Hennes syn bjuder till konflikt i alla led och på alla platser.

Men hennes argumentation för att ett systemskifte är absolut nödvändigt möter alltid kritik från både socialliberaler och annan höger. Om detta skriver Ryan Cooper en väldigt läsvärd text i The Week i dag. Han konstaterar att de framtidsoptimistiska marknadsliberalerna har både rätt och fel.

De har helt rätt i att de goda krafterna är mycket framgångsrika. Solenergi blir billigare och mer poppis, de klimatvänliga alternativen blir fler och en väldig massa kolkraft avvecklas runt om i världen. Solcellsdrivna LED-lampor tar billigt och bra ljus till fattiga områden utan elektricitet. Tesla och andra tillverkare utvecklar fantastiska metoder för modern batterilagring. Det är bara några få exempel av många, och det är verkligen underbara innovationer vi ser komma på bred front.

Men de som tror att marknadsliberalismen och framtidsoptimismen räcker för att lösa problemet har också helt fel. Utsläppen fortsätter nämligen att öka globalt ändå. Bland annat för att vi använder mer energi för kylning när temperaturerna ökar (en mycket ond cirkel). De minskar inte – trots allt härligt som händer, trots alla entreprenörer kvarstår den bittra mörka sanningen. Utsläppen fortsätter öka.

Och vi har oerhört kort tid på oss att komma till rätta med klimatfrågan om vi ska överleva och fungera. Lyckas vi inte i Paris i december ser det mycket mörkt ut.

Därför har vi helt enkelt inte råd att förlita oss på marknaden. Särskilt inte när den spenderar miljarder på att motarbeta klimatvänlig politik.

Att vänta på att kapitalismen ska lösa klimatkrisen kommer att kosta oss allt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se