Stäng
mars 24, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Stefan Löfven (S) ska inte vara rädd för oppositionens alla utspel. Foto: Christine Olsson/TT

Därför bör Löfven vara beredd att utlysa extra val

Moderaterna vill fälla den rödgröna regeringens budget och lägga en gemensam högerbudget så fort som möjligt med hjälp av Sverigedemokraternas stöd.
– Är ni tokiga? Glöm det, sa Centerpartiet och Liberalerna, vi vill inte ”kasta ut Sverige i politiskt kaos”.

Sen kom Centerpartiet häromdagen plötsligt på att politiskt kaos kanske inte är så dumt ändå, och föreslog att oppositionen – inklusive Sverigedemokraterna – ska bryta sönder regeringens budget i delar och ta bort skattehöjningarna som ligger till grund för regeringens och Vänsterpartiets finansiering av politiken.

Någon tydlig plan finns uppenbarligen inte, samtliga allianspartier har varsin hållning i frågan och begreppet ”allians” går inte längre att använda för att beskriva oppositionen. Sverigedemokraterna går med på lite vad som helst, så länge det blir kaos, eftersom de på goda grunder tror att de får större politiskt inflytande i ett sånt kaos.

Så vad bör de rödgröna partierna göra? Just nu naturligtvis avvakta, eftersom oppositionen inte har några gemensamma besked, ingen gemensam politik och ingen gemensam strategi. Men om vi får ett läge där alliansen och SD aviserar att budgeten kommer att fällas eller brytas sönder i småbitar? Då bör statsminister Stefan Löfven (S) utlysa extra val. Han bör också tidigt berätta att det är vad som kommer att ske. För först då prövas högerretoriken på allvar.

Vill Kristdemokraterna, som aldrig haft ett sämre opinionsläge sedan de kom in i riksdagen, ha ett extra val under 2017, där de med all sannolikhet åker ut? Nej.

Vill Liberalerna, vars ekonomi är hårt prövad, planera för två dyra valrörelser på ett och ett halvt år? Nej.

Vill Moderaterna gå till extra val med dagens opinionssiffror, som skulle göra halva riksdagsgruppen arbetslös? Nej.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna skulle sannolikt vinna fler mandat i ett extra val, och behöver inte vara rädda för detta av den anledningen. Men de är allt för ensamma om att gynnas i ett sånt läge.

Därför bör Stefan Löfven syna högerbluffen tidigt. Det finns ingen anledning att vara rädd för det där gänget.

Sök på Politism.se