Stäng
september 2, 2013
Margret Atladottir, redaktör
Jimmie Åkesson och Louise Erixon i Storkyrkan inför riksdagens öppnande förra året. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Därför bör du rösta i kyrkovalet

Den 15 september är det dags för Sveriges bortglömda val, kyrovalet. Alla medlemmar i Svenska kyrkan (har du inte aktivt gått ur, är du med stor sannolikhet med) som fyllt 16 år får rösta. Varför ska man då rösta i detta val? Huruvida du tror på Gud eller inte är faktiskt helt oväsentligt. Det här är politik. Att kyrkan ska vara en fristad för alla, oavsett härkomst, borde vara självklart. Men det tycker inte alla. Här är några skäl till varför du bör rösta:

  • Att utöva sin demokratiska rösträtt är viktigt. Även om du inte är intresserad eller insatt, rösta ändå. Man kan rösta blankt.
  • Sverigedemokraterna storsatsar på kyrkovalet just för att det är bortglömt. Det är självklart viktigt att försöka stoppa odemokratiska och rasistiska krafter från att styra kyrkan. Här kan du läsa mer om vad SD vill. Bland annat: “Kyrkan ska respektera landets lagar och inte använda kyrkans resurser till att gömma illegala invandrare.” och “Upphöra med kyrkans stöd till massinvandringen! Stöd flyktingar på plats istället för dyr massinvandring till Sverige.”
  • Även om kyrkan inte har en plats i ditt vardagliga liv är kyrkan en stor del av andras liv. Den sysselsätter till exempel många människor.
  • Kyrkan tar emot mycket pengar varje år genom kyrkoavgiften. Pengar som vi medlemmar betalar. Det innebär att kyrkan har makt. Var med och bestäm hur resurserna ska fördelas.
  • Alla som har fyllt 16 år får rösta i kyrkovalet. Har du inte fyllt arton i tid för nästa års riksdagsval men är politiskt engagerad, ta tillfället i akt och rösta nu.

Är du medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och har åldern inne ska du ha fått hem ett röstkort. Du kan förtidsrösta från och med i dag fram till 11 september. Läs mer om kyrkovalet här.

Sök på Politism.se