Stäng
juli 4, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Tensta. Går vi i Danmarks fotspår skulle det kunna gälla särskilda regler här jämfört med resten av landet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Danmarks ghettolagar är fullständigt vansinne

”När Rokhaia Naassan föder sitt barn kommer hon och hennes nyfödde son tillhöra en ny kategori enligt dansk juridik. Det är på grund av att hon bor i ett fattigt område som till stor del befolkas av personer med invandrarbakgrund. Något som den danska regeringen kallar för Ghetto.”

Så inleds en artikel i amerikanska New York Times. De uppmärksammar vårt grannlands nya hårda lagar och retorik mot personer som lever i fattigare, invandrartäta områden. Rokhaia berättar att hon kallas för ”ghettoförälder” och sonen kommer kallas för ”ghettobarn”. Men skillnaden är inte bara retorisk, den är juridisk. I Danmark gör man skillnad på människor även i lagens mening.

När de så kallade ”ghettobarnen” fyller ett måste de skiljas från sina familjer under minst 25 timmar i veckan för obligatorisk undervisning i ”danska värderingar” där bland annat julen och påsken avhandlas. Högtider som ironiskt nog härstammar från Mellanöstern. Jesus föddes knappast i Danmark. Men det stoppar inte danskarna. Dyker inte barnen och föräldrarna upp så dras deras försörjningsstöd in. För alla andra danskar är förskola frivilligt fram tills att barnet fyller sex år. Men många vill gå längre: dubbel bestraffning för vissa brott om de begås i något av de områden som benämns som ”ghetton”. Samtidigt kommer extremhögern med förslag om att alla barn i dessa områden måste vara hemma innan åtta på kvällen.

Den danska socialdemokraten Yildiz Akdogan är kritisk.
– Vi kallar dem för ghettobarn, ghettoföräldrar, det är så galet. Folk som vet något om vår europeiska historia vet vad ordet ghetto är förknippat med.

Det är ganska läskigt. Att vi inte förstår hur långt det har gått i grannlandet förrän en amerikansk tidning rapporterar om det. Förhoppningsvis får vi lite självinsikt, och drar i bromsen innan vi följer Danmarks urspårade politik.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se