Stäng
augusti 31, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dåliga tänder – en klassymbol som går i arv

Det är många som skjuter upp sitt tandläkarbesök, kanske på grund av den mindre angenäma upplevelsen, men ofta på grund av ekonomin. För när tandhälsan i Sverige generellt blir bättre, finns stora grupper som inte alls är med i utvecklingen.

Tidningen Arbetet inledde i dag en artikelserie om tänder och klass. De intervjuar bland annat Anne-Marie Medalen Paulsen som berättar om de summor hon skulle behöva betala för att laga tänderna. Mellan 60 000 och 97 000 kronor. Som lokalvårdare är det omöjligt, och hon har i dag bara flisor kvar som framtänder.

Hon delar den dåliga tandhälsan med många andra låginkomsttagare. Dina tänder är även en klassymbol som går i arv. För trots att tandvården är gratis fram till att du fyller 21 år, märks skillnaderna redan på förskolan.

En stor del av vården ingår i dag i högkostnadsskyddet, som gör att det inte straffar sig lika hårt ekonomiskt att vara i behov av vård och medicin. Men för tandvården finns inte detta skydd, och du får bära din fattigdom på utsidan.

Hur har det blivit såhär? Tandvården avreglerades som så mycket annat på 90-talet. Det betyder att samhället inte kan behålla samma kontroll, och mycket som varit statligt blir privat. Dagens Nyheter gjorde för några år sedan en granskning som visar att det som sålts från staten och blivit privat har hunnit kosta oss flera miljarder. Miljarder som skulle kunnat gå till ett jämlikare land.

Arbetet föreslår en återreglering av tandvården och att låta den ingå i högkostnadsskyddet. Det låter som en bra början för ett samhälle med färre klassklyftor och ett längre och friskare liv – även för de fattigaste.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se