Stäng
november 8, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Kvinnor får sämre betalt för att de är kvinnor. Främst ökar löneskillnaderna under de år då de flesta bildar familj. Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är troligen det bästa och snabbaste sättet att lösa problemet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Dags att prata individualiserad föräldraförsäkring igen

Det är dags att regeringen lyfter frågan om individualiserad föräldraförsäkring igen. Varför? Därför att de annars riskerar att hamna på efterkälken, bakom Moderaterna, i en progressiv jämställdhetsfråga.

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att ”målet” är en helt individualiserad föräldraförsäkring. Miljöpartiet å sin sida vill inte göra mer än att tredela försäkringen (en del öronmärkt för varje förälder, och en del som fördelas av föräldrarna själva). I regeringsställning har detta inneburit försiktiga kliv framåt – tillsammans med Vänsterpartiet och Liberalerna har en månad till knutits till varje förälder (det är nu tre så kallade ”pappamånader” i stället för två).

Men Moderaterna rör nu plötsligt på sig. I en debattartikel på Dagens Samhälle skriver Moderatkvinnorna (MQ) att föräldraförsäkringen helt bör individualiseras. Kanske är det bara en tidsfråga innan de får med sig resten av partiet.

Alltså: hög tid för att progressiva partier att flytta fram sina positioner så att man inte blir omsprungna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet bör föreslå ytterligare steg mot individualiserad föräldraförsäkring redan nu.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se