Stäng
augusti 3, 2014
Torun Carrfors, skribent
Foto: Jurek Holzer / SvD/ SCANPIX SWEDEN

Dags att förstå allvaret i förlossningskrisen

Efter åtta timmar fick de gå hem. Med ett nyfött barn på armen haltade en av mina bästa vänner, Maria, till bilen. Sent kvällen före hade en barnmorska tillsammans med hennes partner förlöst Ellen till världen. På grund av personalbrist fanns ingen undersköterska med på förlossningen, utan det var pappa Joackim som fick assistera.

På morgonen frågade en annan barnmorska hur länge de tänkte stanna kvar. I alla fall till eftermiddagen, föreslog Maria. Och fick till svar att de i så fall skulle få vara på patienthotellet, utan närvarande förlossningspersonal. I korridoren utanför väntade blivande föräldrar på ett ledigt rum att föda i. Och patienthotellet visade sig vara fullt.

Så när Ellen bara vara åtta timmar gammal satt hon i en bilbarnstol på väg hem. Maria, nyförlöst och sydd, försökte göra sitt bästa för att sitta, hon med.

På Centralsjukhuset i Karlstad finns Värmlands enda förlossningsavdelning med nio rum. Årligen föds 2  700 barn där. Det betyder lägst antal förlossningsplatser i landet.  När det är fullt, så är det fullt. Därför jobbar man mycket med så kallad tidig hemgång. Den eftervård som familjer tidigare till stor del fått på sjukhus, sköts genom återbesök och telefonkontakt när kvinnan gått hem.

Maria berättar hur de var tvungna att åka tillbaka till sjukhuset varje dag den första tiden. De bor tjugo minuters resa bort. För den som i stället bor i Säffle, Sunne eller Kristinehamn (kommuner i Värmland) blir resan bra mycket längre. Först nu, flera månader efter Ellens födelse, pratar vi om allt som kunde gått fel och om hur det hade varit att ha sju mil till sjukhuset i stället för att bo i samma stad.

I Stockholm där det finns flera förlossningskliniker väljer föräldrar i förväg var de ska föda sina barn. Det kallas för vårdval och infördes av Filippa Reinfeldt 2009 för att ”öka valfriheten”. Men på grund av platsbrist tvingas ofta föräldrar skickas vidare från sitt valda sjukhus, till ett annat. I juni hänvisades var tionde kvinna i Stockholm. Det är en ökning jämfört med samma period förra året. Detta trots att ytterligare en förlossningsavdelning öppnat under våren.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se