Stäng
december 18, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Desperat kille. Foto: Maja Suslin / TT

Cyniskt och ogrundat från desperat Hägglund

Kristdemokraterna överger i dag i praktiken migrationsöverenskommelsen och börjar spekulera i syriska flyktingars väl och ve.

Jo, det är precis så allvarligt, det märker du om du läser Göran Hägglunds debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Hägglund menar till att börja med att Sverige måste sänka etableringsersättningen eftersom de nyanlända i dag får för mycket pengar, så att de saknar ”incitament” att söka jobb. Fredrik Malm (FP) har tidigare skrivit om hur denna bild av Sverige som ett land där asylsökande och nyanlända får en massa pengar till skänks bygger på vandringssägner som rasister sprider på nätet. Jag hoppas Hägglund läst den texten och är beredd att argumentera emot den. Den som undrar hur det ser ut ekonomiskt för den som bor på asylboenden läser med fördel Kawa Zolfagarys genomgång.

Tror Hägglund på allvar att en sänkning av etableringsersättningen kommer att leda till att fler nyanlända arbetar? Vilken grund finns det för det påståendet? Ett hett tips är INGEN GRUND. Det handlar bara om att ett KD nära riksdagsspärren desperat vill profitera på den fördomsbild som finns bland en del potentiella väljare. Det är mycket cyniskt och förklaras bara av att Hägglund vet att han åker ut med huvudet före om KD gör ännu ett dåligt val. 

Vad vi bör göra är att bygga fler bostäder över hela landet (här har alliansen i allmänhet och KD i synnerhet ett stort ansvar för den kris vi står för i dag).
Vad vi bör göra är att se över etableringsreformen i sin helhet då den tycks tvinga nyanlända från mindre kommuner till storstäderna, vilket gör mottagandet till en utmaning snarare än en möjlighet för många glesbygdskommuner.
Vad vi bör göra är att kräva att alla kommuner är med och tar ansvar, det ska inte vara ett ansvar man kan avskriva sig.
Vad vi bör göra är att investera i Sverige. Det är helt nödvändigt att efter alliansens åtta år bygga ut eftersatt infrastruktur, kollektivtrafik, välfärd och bostäder över hela landet, och det kommer att skapa jobb. Detta måste göras oavsett och är oändligt mycket mer effektivt än att som Hägglund låtsas att det finns jobb som nyanlända vägrar ta gör att bidragen är för feta.

Som Hägglund möjligen vet är över 50 miljoner människor på flykt i världen. Så många har inte tvingats fly sedan andra världskriget. En hundradel av dem kommer till Europa. En bråkdel, ungefär 80 000 i år, söker asyl i Sverige. Nästa år kan det komma upp till 100 000 till Sverige, beroende på bland annat al-Assads och IS framfart.

Att i det läget börja spekulera i myter om de som kommer hit är rätt magstarkt för att komma från ett parti som påstår att ”människovärdet” alltid är i fokus när politiken utformas.

Hägglund föreslår också tillfälliga att uppehållstillstånd blir tillfälliga snarare än permanenta för de som flyr undan halshuggningar och våldtäkter från till exempel Mosul i Irak. Detta trots att integrationsprocessen sannolikt går långsammare i de fall då en asylsökande tvingas planera för att lämna Sverige snarare än att bli en del av samhället.

Det kan skicka signalen till asylsökande att andra länder är att föredra, menar Hägglund.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson sa i Ekots lördagsintervju för en månad sedan att den som vill att färre ska söka asyl i Sverige måste göra Sverige till ett sämre land. Om man till exempel gör svensk sjukvård och skola sämre kommer färre välja att komma hit. Ett annat sätt kan vara att minska rättssäkerheten. För det är just den typen av styrkor relativt andra länder som gör Sverige attraktivt.
– Jag tror rätt och slätt det handlar om att Sverige är ett bra land, säger Danielsson i intervjun och fortsätter:
– UNHCR har sagt att vi har den bästa asylprövningen totalt sett. Vi ger tak över huvudet, vi ger mat till människor.
– Jag tror det är den starkaste faktorn.

Vi ser den här signalpolitiken förs fram retoriskt i många länder i Europa. Och ja, det kan påverka flyktingarnas val. Men det bygger alltså på att vi ska bli ett sämre alternativ och det är detta Hägglund nu vill vinna röster på.

Ett sämre Sverige, så att färre nödställda kommer hit.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se