Stäng
augusti 23, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Carlos Gomes, cykelbud anställd hos Foodora. Foto: Jessica Gow / TT

Cykelbudet som segrade mot Foodoras maktfullkomlighet

Politism skrev i mars i år om cykelbudet Carlos Gomes som fick sparken från restaurangbudsföretaget Foodora efter att ha pratat med facket. Avslöjandet som gjordes av tidningen Arbetet har nu gett resultat. Gomes har fått rätt mot Foodora och har nu en tillsvidareanställning. Det är en väldigt bra signal om att det lönar sig att inte godta att ett jobb får ha vilka villkor som helst bara man har ett jobb att gå till.

Carlos Gomes fick inte ut sin sjuklön från Foodora. Företaget menade att han inte var fast anställd och därmed inte berättigad till den typen av ersättning. Gomes höll inte med eftersom hans anställningskontrakt inte antydde att han var korttidsanställd och gick till fackförbundet Transport för att få hjälp. Det tyckte Foodora skulle belönas med uppsägning. Men Gomes kämpade vidare och nu har Foodora alltså gett med sig och gett honom en tillsvidareanställning. Motkravet är att han inte pratar om företaget i media.

Lars Karlsson som är ombudsman på Transports avdelning nummer fem menar att nästa steg är att förhandla om ett kollektivavtal. Men där blir de ”frostigt bemötta av företaget” som Karlsson svarar Arbetets reporter.

Att Foodora överhuvudtaget går med på att ta tillbaka en anställd som blivit felaktigt uppsagd är en stor seger. Situationen där företag själva kunnat bestämma om anställda har rätt att gå till facket med sina arbetsrelaterade problem är vansinnig. Det säger också mycket om hur maktfullkomliga många företag blivit på sina anställdas bekostnad. Allt under parollen att ett jobb är bättre än inget jobb. Oavsett villkoren. Den parollen har fått sig en välförtjänt törn.

Arbetsgivaren kan inte behandla sina anställda hur som helst.

Sök på Politism.se