Stäng
januari 26, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

CSN lever på att folk inte har råd

I förra veckan skrev vi om den höjda påminnelseavgiften för de som inte betalar sina CSN-räkningar i tid.

Från redan höga 200 kronor i påminnelseavgift har beloppet höjts till sanslösa 450 kronor. En förändring som slår främst mot de som inte har råd att betala. De med obetalda CSN-skulder har det främst av den anledningen, att de inte har tillräcklig betalningsförmåga.

Efter den länkade texten ovan hörde flera personer av sig för att de inte tyckte att det politiska ansvaret för de hutlösa avgifterna betonades tillräckligt tydligt i texten. De har rätt och det är därför värt att förklara tydligare hur det fungerar. Hur märkligt det hela är uppbyggt.

En majoritet av kostnaden för CSN finansiseras av avgifter. Av de ungefär 800 miljoner kronor myndigheten kostar årligen utgör anslag bara 350 miljoner kronor. Resten är avgifter. En del är ordinarie expeditionsavgifter och liknande, men en hel del är just påminnelseavgifter.

1,5 miljoner påminnelsefakturor skickas ut årligen från CSN. Bara i januari i år skickades 135 000 påminnelsefakturor ut.

En central del av CSN:s finansiering bygger alltså på att folk inte betalar i tid. Och det är därför avgifterna är så höga och det är därför höjningen kommit. I och med att autogiro blivit allt vanligare minskar antalet försenade inbetalningar. Då måste avgiften för de som inte betalar i tid höjas för att kompensera bortfallet. Det innebär alltså att det kokar ner till att CSN är beroende av att folk inte har råd att betala sina räkningar.

Och vems fel är det att det är såhär då? Allas, faktiskt. Den aktuella höjningen genomfördes på initiativ av alliansregeringen, i samband med att Anders Borg presenterade högre lånedel och lägre bidragsdel i februari förra året. Som ni kanske minns tvingades alliansen backa från förslaget om sänkt studiebidrag. Men eftersom de ändå höjde låneandelen, och just lanserat idén om att finansiera allt ”krona för krona” var de tvungna att hitta pengarna någonstans. HEPP! Höj påminnelseavgifterna till vansinnesnivåer. LYSANDE IDÉ!

När alliansbudgeten sedan röstades igenom i december försvann i praktiken möjligheten för de rödgröna att hitta en alternativ finansiering. Och därför klubbades beslutet om höjd påminnelseavgift den 29 december.

Och nu står vi här med en helt idiotisk och orimlig modell som slår mot de som har minst pengar. En ordning som den rödgröna regeringen har ett ansvar att riva upp och förändra. Till exempel genom att anslagsfinansiera CSN i sin helhet i stället för att låta dem vara beroende av att folk inte kan göra rätt för sig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se