Stäng
oktober 2, 2015
Alexandra Sundqvist, medarbetare
Foto: Jirdan Strauss/AP/TT

Cowspiracy: Köttet är elefanten i rummet

Dokumentären ”Cowspiracy”, med miljö- och djurrättsaktivisten Leonardo DiCaprio som exekutiv producent, finns nu på Netflix . I ”Cowspiracy” sätter de amerikanska dokumentärfilmarna Kip Andersen och Keagan Kuhn den globala kött- och mejeriindustrin under lupp.

Det är en fråga som få miljöorganisationer vill ta i – trots att den globala djurhållningen är en större klimatbov än alla lastbilar, bilar, flygplan och båtar i världen tillsammans, enligt rapporter från bland andra FN och World Watch. Flertalet forskare och författare menar att vi måste sluta äta kött och fisk, om vi ska kunna hejda den globala uppvärmningen och miljöförstöringen som djurhållningen medför. Och att ett sådant beslut gör större skillnad än alla andra individuella och miljövänliga vardagsval en människa kan göra.

Samtidigt konstaterar NASA att metangas, vilket kor bidrar till ofantliga mängder av, har 86 gånger så stor global ”uppvärmingskraft” som koldioxid.

cowspiracy_cow

Varför vill då några av världens största miljöorganisationer, däribland Greenpeace, inte prata om boskap och köttkonsumtionens inverkan på miljön? Eller djurhållningens roll i skogsskövlingen av regnskogen?

Det förefaller humoristiskt, när företrädare för olika organisationer – eller tjänstemän inom den amerikanska regeringen, gärna pratar om plastpåsar, vattensnåla kranar eller hur en ska vattna gräsmattan i ”Cowspiracy”, men slingrar sig avsevärt när köttet kommer upp på dagordningen.

Köttet är elefanten i rummet. Ingen vill vara köttmotståndare, det är ett politiskt – eller ekonomiskt självmord, beroende på vilken position man har i det amerikanska systemet.

Kip Andersen får ingen intervju med Greenpeace, däremot med amerikanska boskapslobbyister. Under arbetet med filmen drar sig dessutom finansiären ur för att ämnet blivit ”för kontroversiellt”.

Än dock är inte ”Cowspiracy” någon apokalyptisk dokumentär, en sådan där som man får inte i magen av. Inte minst för att den pekar ut lösningar – och lyfter fram den nya vegetabiliska livsmedelsproduktionen som presenterar progressiva och mer miljövänliga alternativ till kött- och mejeriprodukter.

Fast det kanske beror på vad man är villig att äta till lunch.

Sök på Politism.se