Stäng
december 10, 2015
Hanna Lidström, medarbetare
Politisms Hanna Lidström tillsammans med Jennifer Unelius och Caroline Westblom från PUSH Sverige. Foto: Hanna Lidström.

COP21: Nu presenteras ett nytt avtalsförslag

Det börjar dra ihop sig för COP21 i Paris.

I dag presenteras ett nytt textförslag, som troligtvis kommer att vara slutgiltigt i stora delar, om förhandlingarna ska hinna bli klara.

COP21 är som en bra actionfilm, fast utdragen under två veckor. Det börjar bombastiskt med de stora ledarna som kommer hit och berättar varför det är viktigt, vad vi slåss för. I slutet av vecka ett och början av vecka två går stämningen och tempot ner lite, för att sen öka dramatiskt under de sista dagarna.

I går vände det milda höstvädret till klart och minusgrader samtidigt som förhandlingarna gick in i sin avslutande fas. Fight mode.

Flera hundra observatörer från civilsamhället fick för första gången på hela mötet tillstånd att göra en större manifestation inne på området. Unga från hela världen gjorde en ”sit in” om högre och mer rättvisa ambitioner centralt på förhandlingsområden. Vi skrek, sjöng och stampade i takt.

”We are unstoppable, another world is possible.”

Samtidigt briefas Åsa Romson (MP) på förhandlingstexten några rum längre bort. De hör oss.

Kvällen bjuder på ett stort debattpass med inlägg från över 60 länder och förhandlingar hela natten. Rykten på morgonen säger att nattmanglingen inte har gett så mycket resultat. Det finns fortfarande några nyckelfrågor som är svåra att komma överens om:

Differentiering
Hur ska länderna delas upp, vilka ska ta vilka utsläppsminskningar och hur ska finansiering fördelas? Dagens uppdelning utgår från den man gjorde 1992 i developed respektive developing countries. Men sedan dess har mycket hänt, och man skulle till exempel kunna hävda att både Indien och Kina har möjlighet att stå för finansering. Men om man bara ser ifrån dagens utsläpps- och välståndsnivåer missar man det historiska ansvaret västvärlden har.

Finansiering
Inom finanseringen finns många stora frågor att lösa. Vem ska betala? För bara utsläppsminskningar eller också för anpassning? Ska det vara rent stöd eller lån? Privat eller offentlig finansiering? När ska betalningarna ske?

Loss and Damage
Kompensation för klimatskador och förluster. I dag drabbas de mest sårbara länderna redan av klimatförändringar som det inte går att anpassa sig emot. Vem ska betala det priset? Det börjar också uppstå konflikter mellan olika sårbara grupper. Är det de allra fattigaste eller små östater som ska vara särskilt utpekade som sårbara? Att investera i grön omställning kommer de flesta att göra oavsett, och i det finns också stora vinster. Men att betala för förstörelse i andra länder tjänar man inget på, och det är svårt att tro att någon kommer att göra det utan ett bindande avtal. Frågorna om loss and damage är de som gör rättviseaspekten av klimatfrågorna som allra tydligast.

Sök på Politism.se