Stäng
juli 14, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Boris Johnson. Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Citaten Boris Johnson kan behöva be om ursäkt för

Storbritannien har röstat för Brexit (men ingen vet hur eller när). Det konservativa regeringspartiet Tories är i kris, David Cameron har avgått, Theresa May har tillträtt. Även högerpopulisterna och rasisterna i UKIP har sett sin partiledare, Nigel Farage, avgå.

Socialdemokratiska Labour krigar internt och befinner sig i upplösningstillstånd när parlamentsledamöterna försöker störta egna partiledaren Jeremy Corbyn.

Det är helt enkelt rätt stökigt i Storbritannien. Och som en bonus: Boris Johnson utsågs på onsdagen till utrikesminister.

Så vem är Boris Johnson och varför är det ett kontroversiellt val? Well, som utrikesminister för Moderaternas brittiska systerparti ska han rimligen kunna befinna sig i samma rum som andra utrikesministrar och representanter för andra länder. Frågan är om det kommer funka.

Boris Johnson har inte nöjt sig med att kritisera bristande mänskliga rättigheter i Saudiarabien, som till exempel Margot Wallström (S). Nej, han har levererat mustigare citat än så. The Guardian listar några exempel som kan komma att störa Storbritanniens relationer till vissa länder:

Han har skrivit en limerick om att Turkiets president Erdogan är en getknullande ”wankerer” (typ: runkare?).

Han har sagt att ”halvkenyanen Barack Obama” lider av en ”nedärvd motvilja” mot USA.

Han har beskrivit Hillary Clinton såhär: ”Hon är en blekt blondin med putande läppar och stålblå blick. Som en sadistisk sjuksköterska på ett mentalsjukhus.”

Han har också pratat om att man på Papua Nya Guinea ägnar sig åt orgier i kannibalism.

Vissa uttalanden har han redan bett om ursäkt för. Om Storbritannien ska ha goda relationer till omvärlden kan man nog förvänta sig ytterligare några ursäkter.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se