Stäng
oktober 5, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Janerik Henriksson / TT

Carola om vardagsjobben, iranierna och hembiträdet

I den kommande avtalsrörelsen, när fack och arbetsgivare ska avtala om lönerna för nästan tre miljoner svenskar, är Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, en helt central person. Därför är det intressant att läsa den långa intervju DN gjort med henne. Det är fascinerande läsning, minst sagt.

Några KEY TAKEAWAYS, som vi säger efter våra många och långa dragningar här i näringlivet:

1. Carola Lemne menar att vi måste ha fler jobb med riktigt låg lön, lägre än de absolut sämsta lönerna i dag. Hon definierar inte hur de som har de här jobben ska överleva på sin lön. Men hon menar att de här låglönejobben ska kallas ”vardagsjobb”. Kanske ska jobb med en lön som räcker till att betala räkningarna och till mat för dagen då kallas ”festjobb” för att kontrastera? Fast mer sannolikt är det så att Lemnes ”vardagsjobb” behöver kombineras med ”kvällsjobb” och ”helgjobb”. Det Svenskt Näringsliv efterlyser är en arbetsmarknad med så kallade working poor, där vanligt folk har två eller tre jobb och ändå inte får en lön de kan leva på.

2. Carola Lemne är en person som inte lyckas hindra sig själv från att sprida en rasistisk stereotyp ens när hon pratar om diskriminering. Hon beskriver en tidigare anställd som hade svårt att hitta lägenhet och beskriver varför: ”[…] han såg ärligt talat väldigt iransk ut, lite så där terroristvarning […]”. 

Man undrar nyfiket hur alla de iranska företagare i Sverige som Lemne ska företräda känner för att hon menar att ett iranskt utseende är ett terroristutseende?

3. Carola Lemne har växt upp med ett hembiträde som hade god hållning. ”Hon kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden”, konstaterar Lemne som därför anser att bra lön och vettiga arbetsvillkor inte är det centrala för en anställning som till exempel hembiträde. Nej, allt det där tramset kan ersättas med stolthet, om arbetsgivaren får bestämma.

4. Carola Lemne ”specialgullar” inte med Sverigedemokraterna. Däremot normalgullar hon med och förklarar att Svenskt Näringsliv behandlar dem som vilket parti som helst trots att deras rasism motiverar en annan behandling: ”Vi behandlar dem som vi behandlar andra partier i riksdagen, det tycker jag är en rätt viktig distinktion, för SD är inte vilket parti som helst”. VA? Vad betyder det? Hon är också glad över att kontakterna med SD gett dem en ”seger” i frågan om vinster i välfärden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se