Stäng
december 1, 2016
Politism, redaktion
Jimmie Åkessons parti närmar sig 20 procent i SCB:s stora mätning. Foto: Jessica Gow/TT

Carl Melin: ”När alla springer åt samma håll”

I dag kom SCB:s stora Partisympatiundersökning.

På ytan har det inte hänt så mycket sedan i maj då den senast genomfördes. Däremot bekräftas de stora förändringarna sedan valet där de största är att Sverigedemokraterna gått starkt framåt medan framför allt Miljöpartiet har backat.

Tittar man närmare på förändringarna under det senaste året är det viktigt att ha med sig att de flesta partier ”sprungit åt samma håll” i migrationspolitiken. Och när många springer åt samma håll vinner de som springer snabbast men även de som inte springer med.

När de flesta partier numera står för en mer restriktiv migrationspolitik än tidigare så vinner SD som är de mest restriktiva. Men de andra vinnarna är Centerpartiet, Vänsterpartiet och även Feministiskt initiativ – vilka valt att stå kvar vid sin tidigare, och mindre restriktiva – migrationspolitik. Fi särredovisas inte av SCB utan räknas in i gruppen ”Övriga partier” där de är det klart största partiet.

Att Centerpartiet gått bra sedan valet beror i stor utsträckning att de är det enda alliansparti som står kvar vid den migrationspolitik som alliansen gick till val på. Det innebär inte att det inte fanns ett opinionstryck för en mer restriktiv politik – det vet vi att det finns hos många väljare – men däremot finns det tillräckligt många alliansväljare som har en annan uppfattning än den som nu är mest allmänt rådande.

Det är heller inte konstigt att det främst är Miljöpartiet, som tidigare stått för den minst restriktiva migrationspolitiken, som främst tappar medan Vänsterpartiet och Fi ökar. Rättvist eller inte så uppfattar många väljare att MP sålt ut mycket av den politik som partiet gick till val på.

SCB bekräftar bilden av att det i dag finns tre stora partier – S, M och SD – och avståndet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är faktiskt det största på två år. Däremot minskar avståndet mellan M och SD även om M hos SCB är tydligt större. Vi bör dock ha med oss att SCB troligen underskattar SD med ett par procentenheter och förmodligen även överskattar S något. Skillnaden mellan partierna, främst mellan M och SD, kan därför vara mindre än vad siffrorna visar.

Om det vore val i dag skulle vi, de stora väljarrörelserna sedan valet till trots, ha samma parlamentariska läge som i dag. De tre rödgröna partierna (fyra rödgrönrosa om Fi kommer in) skulle förmodligen bli större än de fyra allianspartierna men inget av de traditionella blocken skulle gå egen majoritet.

Den stora frågan kvarstår därför om vad som händer i ett sådant läge. Skulle alliansen styra med stöd av SD om den blir mindre än de rödgröna eller skulle vi, som bland annat Jan Björklund föreslagit, få se någon form av blocköverskridande samarbete?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se