Stäng
december 8, 2017
Politism, redaktion
Carl Melin

Carl Melin: Konflikten mellan arbete och kapital på väg tillbaka

Är arbete mot kapital på väg tillbaka?

Under de senaste decenniet har politiken handlat allt mindre om traditionella vänsterfrågor såsom ekonomisk fördelning, skatter och välfärdens omfattning. I stället har framförallt migration och integration men även jämställdhet fått stor betydelse. Att de senare frågorna lever kvar det vet vi. Det bevisas både av den hårda migrationsdebatten som engagemanget och vreden bakom #metoo.

Vid en analys av den senaste partisympatiundersökningen från SCB är det dock slående att de tre partier som gått bäst då debatten handlat om så kallade GAL-TAN-frågor (grönt-alternativt-libertarianskt vs traditionellt-auktoritärt-nationalistiskt) nu går tillbaka.

De två partier som tydligast definierat ”GAL” – Centerpartiet och Miljöpartiet – liksom ”TAN-partiet” SD antingen minskar eller har brutit sin uppgång. Även Feministiskt initiativ verkar inte ha gynnats av #metoo-debatten.

Samtidigt ökar både Socialdemokraterna och Moderaterna. De två partier som symboliserar socioekonomisk debatt mellan vänster och höger, arbete mot kapital. Två partier som aldrig varit särskilt bekväma när andra frågor ska diskuteras och som saknat tydlig ideologisk linje kring exempelvis migrationspolitiken.

Olika faktorer styr också människors värderingar, åsikter och därmed partival. För Socialdemokraterna och Moderaterna är det fortfarande framförallt positionen på arbetsmarknaden, klass, som är det tydligaste kännetecknet på väljarna. Klass samvarierar starkt mellan positionen på en socioekonomisk vänster-högerskala. När det gäller GAL-TAN är det dock utbildning. Miljöpartiet och Centerpartiet är starkast bland de mest högutbildade, vilket i Centerns fall är en total förändring jämfört med för bara 15 år sedan. Den ”resa”som Centerpartiet gjort bland högutbildade är historiskt anmärkningsvärd. Samtidigt har Sverigedemokraterna sitt starkaste stöd bland personer utan högre utbildning. Det är fortfarande så att den typiske SD-väljaren är en man från arbetarklassen och inte en ”gammelmoderat” på Östermalm som ogillade Reinfeldt.

Det är dock inte konstigt att mer traditionella frågor kommer tillbaka. Vi har knappt lämnat finanskrisen bakom oss innan vi åter ser hur den rikaste enprocenten återigen sticker iväg samtidigt som det finns tydliga brister inom exempelvis sjukvården och assistentersättningen.

GAL-TAN-frågor är viktiga, men riskerar att upplevas som en elitdebatt av den som inte får den vård eller annat stöd som den behöver. På sätt och vis handlar vänster och höger mycket om hygienfrågor. Pengar i plånboken och fungerande välfärd.

Carl Melin, samhällsanalytiker.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se