Stäng
mars 16, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Byggnadsarbetarna klarar inte högre pensionsålder

”9 av 10 säger NEJ till höjd pensionålder. 4 av 5 tar värkmediciner för att kunna jobba. Varannan klarar inte att jobba till nya lägsta pensionsålder. Bara 3 procent tror att de kan jobba till 69 år.”

Så ser svaren ut när Novus frågar 1 168 medlemmar, i åldrarna 55-66 år, i fackförbundet Byggnads. Frågan ställs med anledning av beslutet att höja pensionsåldern, som alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står bakom.

Det är inte så konstigt att svaren ser ut såhär, utan ligger i linje med alla de varningar som framförts när politiker genom åren har pratat om högre pensionsålder. Vi har ett arbetsliv som får många är så tungt och slitigt att det inte är rimligt att tvinga folk att jobba längre. Det gäller till exempel undersköterskor och välfärdsarbetare, som varken orkar jobba mer eller får en pension de kan leva på. Men det gäller som undersökningen visar också inte minst arbetare i byggbranschen, som drabbas hårt av den nya överenskommelse om höjd pensionsålder.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är glasklar i sitt budskap till partierna:
– Jag är inte förvånad. Det är ”Gör om, gör rätt!” som gäller nu för pensionsgruppen, säger han till Byggnadsarbetaren.

Förändringarna av pensionsåldern rullat ut från år 2020. Kanske är det naivt att hoppas på att politikerna ska ta sitt förnuft till fånga och ändra sig. Men det är värt att ta strid om. För alla värkande kroppars skull, för löntagarkollektivets rätt till en pension i rätt tid och med rätt ersättning.

Inget mindre än det bästa är gott nog för arbetarklassen.

Sök på Politism.se