Stäng
augusti 28, 2014
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Bunkra upp inför valvakan

Hej Politism,

Inför min egen valvaka hemma på valnatten så har jag lite problem att välja ut champagnesorter som jag ska bjuda på för att fira eventuella segrar.
Kan ni hjälpa mig att hitta fem olika champagnepavor att korka upp när resultaten rullar in? Det måste kännas som rätt bubbel för rätt händelse. Jag behöver alltså hitta rätt bubbel för följande hypotetiska scenarion:

  • 1. Sverigedemokraterna hamnar under riksdagsspärren. Detta känns ju tyvärr som ett mindre troligt scenario i dagsläget, men det är alltid bra att vara förberedd. Men detta bör vara en champagne som kan lagras i fyra år till.
  • 2. KD hamnar under riksdagsspärren. Vilken champagnesort passar till detta efterlängtade och ganska troliga Halleluja moment under valnatten?
  • 3. C hamnar under riksdagsspärren. Här söker jag det perfekta ekologiska bubblet att poppa när det nyliberalt infiltrerade gamla varghatarpartiet åker ut på en fyraårig ökenvandring.
  • 4. Alliansen torskar riksdagsvalet och tvingas lämna över makten till ett rödgrönt alternativ. Detta får gärna vara en dyrare sorts champagne.
  • 5. ”THE STOCKHOLM GRAND SLAM”. Den totala 08-triumfen, dvs att Alliansen torskar i valet till Stockholms stadsfullmäktige, i Stockholms läns landstingsval OCH riksdagsvalet. Vilken magnumbutelj är den perfekta att rulla in på en pirra medan man spelar Internationalen?

Hälsningar,

Champagnevänstern Söderort

Svar: För att besvara denna fråga har vi vänt oss till en regelrätt dryckesexpert, nämligen Alf Tumble. Nedan följer hans svar:

Hej champagnevänstern!

Tack för ert mail och skumpaengagemang. Självklart ska ni få tips på vad som passar bäst att skåla i vid eventuella segrar.

  • 1. Precis som du påpekar verkar det föga troligt att SD inte skulle komma in i riksdagen, MEN om det skulle hända tycker jag att ni bör slå på stort. Comtes de Champagne Brut Blanc des blancs 2005, en av världens bästa champagner, är sanslöst god redan idag men kommer definitivt att höja sig en nivå om den lagras till nästa val. Observera att ”Blanc des blancs” inte har något med rastillhörighet att göra utan syftar till ett vitt vin gjort på enbart gröna druvor. Vill ni skicka en tröstflaska till Jimmie Åkesson föreslår jag Sav Sparkling, det enda helsvenska mousserande vinet gjort på björksav.
  • 2. Som tack för lång och trogen gudstjänst finns det bara ett val: Dom Pérignon (”Dompa” i dagligt tal). En lika prestigefull som festlig champagne uppkallad efter benediktmunken Dom Pierre Pérignon som haft stor betydelse för champagneproduktionens utveckling. Fira andaktsfullt och vaska för guds skull inte.
  • 3. Eko i all ära, men här skulle jag vilja gå steget längre och välja en odlarproducent som arbetar biodynamiskt. Dessutom vore det på plats med en kvinna som vet hon sysslar med. Madame Françoise Bedel gör distinkta viner utan bekämpningsmedel och onödiga tillsatser. Mitt val blir hennes komplexa mellan-himmel-och-jord-champagne ”Entre ciel et Terre”.
  • 4. Eftersom de två första rekommendationerna kostar en slant föreslår jag att ni istället för att välja ut en dyrgrip – som lär ta slut i ett nafs – satsa på en större flaska. Producenten Pol Roger buteljerar sin standardchampagne i flaskformatet Nebuchadnezzar, det vill säga en 15 litersflaska. Det borde åtminstone räcka till nyckelpersonerna i den rödgröna familjen. Hör av er om ni behöver serveringshjälp.
  • 5. Det finns en uppenbar risk att en lyxig magnumflaska champagne skulle klinga falskt ihop med Internationalen. Mitt tips blir därför att ni tänker tvärt om och köper ett gäng små, gul- och blåfärgade piccoloflaskor av Heidsieck Blue Top (20 cl) för 70 kr styck. Både färg och prissättning borde gå hem hos arbetarrörelsen. Kanske till och med att den ger Internationalen ett stänk av ”Den blomstertid nu kommer”, och det är väl aldrig fel?

Mvh Alf Tumble, oberoende vinskribent

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se