Stäng
augusti 8, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Bra att DN reagerar och tar bort sexistisk kommentar

Emma Johansson har lyckats ta Sveriges första medalj i OS-mästerskapet. Hon cyklade sig fram till en andraplats i ett tajt lopp som också resulterade i en allvarlig krasch för hennes kollega Annemiek van Vleuten. I skrivande stund ligger nederländskan på intensivvårdsavdelningen med tre frakturer på ryggraden.

Cykeltävling på denna nivå är ingen lek.

Det är därför anmärkningsvärt att den svenska medelajören trots slit ändå reduceras till en kropp. Nils PalmgrenDagens Nyheter inleder sin artikel med att beskriva Emma Johanssons nätta kropp och vilket under att den klarar att bära silvermedaljen.

”Silvermedaljen är stor och ser nästan enorm ut på den 167 centimeter långa cyklisten. I gula shorts och gul tröja ser Emma Johansson liten ut, men på sin cykel ute på banan har hon visat vilken kämpe som bor i den lilla kroppen.”

Nu har DN tagit bort den formuleringen och menar att den var olycklig. Bra!

Det tråkiga är att den här typen av journalistik inte är ovanlig. Redan under detta mästerskap har bronsmedaljören Corey Cogdell i första hand presenterats som sin makes fru och sen efter sina sportsliga prestationer. Trots att hon har vunnit OS-brons i skytte två gånger. Varför händer detta?

För att kvinnor inte bedöms utifrån samma skala som män. De förväntas vara snygga, le och svara på frågor om sin outfit. Skulle detta ske om det fanns fler kvinnliga sportjournalister? För trots att TV och tidningar spenderar miljoner på att bevaka OS är kvinnliga reportrar alltid i stor minoritet.

Det är bra att DN reagerar och tar bort sexism från manliga reportrars texter – men frågan är vad sportredaktionerna på lång sikt gör för att vara en del av 2016 och inte nån herrklubb från 60-talet.

Sök på Politism.se