Stäng
november 10, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Så presidentmässig! Foto: Evan Vucci/AP/TT

”Boy, he really looks presidential” – Etablissemanget gör samma misstag igen

Om fyra år kommer vi se ett mer normalt amerikanskt val, efter en mandatperiod med en Donald Trump som tvingats in i politikens vardagslunk och som upptäckt hur svårt politik är. En president som den hårda vägen lärt sig hur viktigt det är att bygga allianser för att förändra. Han måste ju anpassa sig om han vill ha en chans att göra något, en chans att bli återvald.

Ungefär så kan det låta när etablissemanget önsketänker bara timmar efter att Donald Trump hållit sitt segertal.

Det visar tyvärr bara en sak. Samma elit och etablissemang som underskattat och misslyckats med att förstå Trump, hans kampanj och hans väljare är på väg att göra om sitt misstag direkt.

Jag vill inte fortsätta göra den typen av misstag.

Dels beror denna nytolkning av Trump på den försonande ton han hade i sitt segertal. Många trodde att det var något helt nytt att han lät så bjussig och normal. Det visar bara att de inte lyssnat på honom tidigare. De sexistiska okvädningsorden, de odemokratiska hoten och de rasistiska påhoppen har bara varit en del av Trumps kampanj. Den mer normala sidan har också funnits där, parallellt, hela tiden. Den har bara inte kablats ut av medierna lika mycket.

En annan orsak till varför Trump plötsligt lät så relativt harmlös är att han anser att det är rätt strategi. Som han sa i april i år:

”At some point I’m gonna be so presidential that you people will be so bored. And I’ll come back as a ‘presidential person’ and instead of ten thousand people I will have about 150 people. And they will say ‘but boy, he really looks presidential”. 

Ytterligare ett skäl till varför etablissemanget beter sig som om Trump kanske kan bli en nästan normal president är reaktionerna från bland annat Hillary Clinton och Barack Obama. De agerar värdigt, återhållsamt och larmar inte längre. Tvärtom säger de sig vilja göra allt för att Trump trots allt ska lyckas.

Men mer än en signal om att övergången inte är så dramatisk är det en signal om att Obama och Clinton inser hur farlig han är. De greppar efter halmstrån och hoppas att deras agerande ska kunna bidra till en viss avkylning i det polariserade och aggressiva läget.

Dessutom underskattar mediekommentarerna och analytikerna Trump för att mycket av det han sagt att han ska göra uppfattas som ”omöjligt”, eller juridiskt knepigt. Då inser de inte att gängse regler inte gäller för Donald Trump. Trots allt som hänt så vägrar man förstå att han inte följer reglerna. Att hans hot om att stänga gränsen för alla muslimer ska ses som fullt allvar. Att löftet om att deportera miljontals papperslösa är just ett löfte. Att utspelet om att Mexiko ska betala för muren han ska bygga är något han är beredd att tvinga igenom med de medel som krävs.

Jag ser gärna att det visar sig att jag har fel och att det önsketänkande etablissemanget får rätt.

Men jag menar att den tid och den omställning vi lever i just nu innebär något annat. Varför skulle det bli lugnare nu? Bara för att de grupper som kände sig trygga och säkra innan Trump-segern fortfarande har kvar samma trygghet dagen efter betyder det inte att ingenting har hänt. Det är detta man måste börja förstå och ta till sig på allvar.

Kanske inser etablissemanget vad Trump går för först när ännu en svart man avrättas av polis, efter en skolskjutning med lagligt köpta automatvapen eller när sammandrabbningar mellan demonstranter och polis kablas ut i nyhetskanalerna – och president Donald Trump ska reagera. Jag vågar lova att det blir viss skillnad mot hur Barack Obama hanterat motsvarande situationer och jag fruktar den utvecklingen.

Vad händer om USA drabbas av ett terrorattentat där gärningsmannen kommer från Mellanöstern? Hur svarar Donald Trump?

Donald Trump har mobiliserat stora väljargrupper genom en bred uppsättning budskap. En del av dem är löften om rasistisk politik, sexistisk och kvinnofientlig politik samt aggressiv och konfrontativ politik. Det finns ingen anledning att tro att han inte kommer att leverera den politiken. I alla fall ingen annan anledning än ett etablissemangs förhoppning om att systemet alltid kommer att fungera på ett visst sätt, eftersom det gjort det förr.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se