Stäng
oktober 29, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Demonstrationer mot marknadshyror i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Botkyrkabyggens vinst hindrade inte Alby-utförsäljningen

De allmännyttiga bostadsbolagen ska generera bostäder i första hand, snarare än vinst. Ändå tjänade allmännyttan  1,4 miljarder kronor förra året på att hyra ut bostäder och lokaler. De tjänade också 4,3 miljarder kronor genom att sälja fastigheter till privata värdar och bostadsrättsföreningar.

Det visar tidningen Hem & Hyras granskning av de allmännyttiga bolagens vinster. Siffrorna är över huvud taget intressanta för alla de som sett sin hyra höjas i rask takt år efter år – då de nu visar sig att det mest handlar om att gå från vinst till högre vinst för flera av de granskade bostadsbolagen.

Bland siffrorna märks också hur omdiskuterade Botkyrkabyggen, som sålde lägenheterna på Albyberget mot de boendes vilja och under högljudda protester, gör en vinst på 5 800 kronor per typlägenhet och år. En siffra som har ökat sedan 2010 då motsvarande siffra var 1 962 kronor per typlägenhet och år. Man har alltså gått från vinst till mer vinst, men ändå valt att sälja av beståndet till oprövade riskkapitalisten Mikael Ahlström.

Allmännytta. Ordet känns mindre och mindre som en korrekt beskrivning.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se