Stäng
mars 17, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Fixa bostadsbiffen, Mehmet Kaplan! Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Bostadspolitiken väntar fortfarande på politik

Okej, det här är bra:

”Staten tar ett större ansvar för fler bostäder. Sverige befinner sig i en situation med allvarlig bostadsbrist. Det är ett exceptionellt läge som kräver att staten går in och stöttar kommunerna i deras bostadsförsörjningsansvar. Efter flera decenniers bostadsbrist är det tydligt att marknaden inte ensam kan lösa bostadsbristen i Sverige.”

Citatet kommer från bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) debattartikel i DN i dag. Och att regeringen uttalat konstaterar att vi behöver något annat än marknaden och något annat än att enbart lägga ansvar på kommunerna, det är förbannat bra. Man kan unna sig en tumme upp.

Problemet är resten av texten. Den är inte dålig. Men den är en uppvisning i utebliven konkretion. Vilket har varit bostadspolitikens stora problem i minst tio år nu. Alla vill att det ska bli bättre, på lite olika sätt. Men nästan ingen är beredd att föreslå något som innebär en förändring. Och den rödgröna regeringens inriktningsdeklaration (det är väl så vi får se den) är trots att den låter himla trevlig väldigt fri från förslag.

Så visst, Mehmet Kaplan, det är tydligt att du vill något bra. Men innan det kommer politik formulerad för att genomföra detta något gör vi väljare klokt i att hålla oss lite skeptiska.

Sök på Politism.se