Stäng
augusti 23, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Inflyttning i studentbostäder i Stockholm. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Bostadsministern väntar kanske tills bubblan spricker

Bristen på studentbostäder är så förväntad att ingen höjer på ögonbrynen när nyheten kablas ut. Solen går upp på morgonen, trädens löv på blir röda. Det har blivit som en naturlag. Samtidigt byggs det som aldrig förr. Men när ett plus ett inte längre blir två på bostadsmarknaden är något väldigt snett.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) gör varje år en enkät för att undersöka tillgången på studentbostäder. I år är 13 städer rödlistade av de totalt 33 undersökta. Förutom storstäderna och universitetsstäderna Lund och Uppsala märks Växjö, Falun, Halmstad och Karlskrona. Ingen av de städer där det är lätt att få tag på en bostad är några traditionella studieorter, vilket innebär att en majoritet av studenterna befinner sig på orter med svår bostadsbrist.

Samtidigt byggs det rejält. Så till den grad att det har börjat anas en trend där bostadsrättsföreningar erbjuder bostadsköpare rabatt på månadsavgiften. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) ser inga stora problem med utvecklingen. I en intervju med SvD Näringsliv menar han att det är bra att det byggs mycket. Att det är lite svårare än tidigare att sälja lägenheter hänvisar han till ökad konkurrens på bostadsmarknaden.

Problemet med att det inte byggs där behoven finns löser regeringen genom sin byggsubvention till studentlägenheter.

Vi har alltså en situation där brist på bostäder är ett stort problem framför allt för studenter, men även andra grupper, vars inkomster inte når upp till att köpa en bostadsrätt eller räcker till att betala en hyra för en nyproducerad hyresrätt. Och vi har en bostadsminister som inte ser något akut i den situation som råder på bostadsmarknaden. Att rabatt på nyproduktion är ett kristecken. Det betyder att de som kan betala börjar slå i sitt eget pristak. Det betyder inte att samma bostäder går till de som faktiskt har behov av dem.

Takten i byggandet av studentlägenheter har fördubblats det senaste året och når i år upp till cirka 6 000. Det är en början. Men med tanke på att det på en enda ort kan finnas 20 000 studenter (vilket är lite jämfört med Stockholms över 90 000) är det en droppe i havet. Men kanske kan bostadsministern köpa upp de lägenheter som byggs nu och säljs för miljonbelopp när bostadsbubblan spricker.

Det verkar ligga närmare till hands än att faktiskt producera alla de studentbostäder som behövs.

Sök på Politism.se