Stäng
maj 7, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Många lägenheter för Lars, inga för Ali. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostadsbristen är värre för Ali än för Lars

I dag rapporterar P4 Örebro om att ”Ali har svårare att få lägenhet än Lars”. Slutsatsen drogs efter en rundringning till privata hyresvärdar. När ”Lars” ringde fick han tre gånger så många erbjudanden som Ali. Lars fick även dubbelt så många följdfrågor kring vad han var ute efter för boende.

– Det finns inget så här direkt på telefon att erbjuda, det gör det aldrig, säger en hyresvärd till Ali.

En annan svarar med att det ”tyvärr är ganska hårt tryck i Örebro”. Lars fick däremot erbjudanden direkt: ”Jag har en tvåa på 29 kvadratmeter” löd ett svar. ”Jag har en del nybyggda lägenheter här”, var ett annat.

I reportaget intervjuas också Irene Molina. Hon har forskat på just diskriminering på bostadsmarknaden i 20 år, och menar att det här inte är något nytt, snarare kommer det bli värre. Det finns allt färre bostäder med lägre hyra, då det som byggs är dyrt i dag.

Diskrimineringen på bostadsmarknaden har även Diskrimineringsombudsmannen publicerat en rapport om, det var 2008. Men det är inte bara där personer som ”Ali” har sämre förutsättningar. Även när det gäller arbete visar studier att ”rätt namn” väger tyngre än rätt kompetens för den som söker jobb. Något vi skrivit om tidigare.

Den här valrörelsen hetsas det ovanligt mycket om invandring. Det kopplas ihop med ungefär alla problem som finns (och inte finns) i Sverige. Den hetsen lär inte göra det lättare för Ali att få bostad i framtiden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se