Stäng
maj 18, 2017
Benjamin Ivansson, praktikant
Bostadshus i Stockholm. Foto: TT/Tomas Oneborg

Bostadsbristen är ett politiskt haveri

Enligt Hyresgästföreningen saknar nu 413 000 vuxna svenskar i åldern 20-27 år en egen bostad. Hälften av dessa bor ofrivilligt kvar hos sina föräldrar, hälften lever som inneboende eller på andrahandskontrakt. Orsaken är förstås att bostadsförsörjningen klappade ihop för flera decennier sedan. Senast vi såg en ordentlig bostadspolitisk ansträngning var under 1980-talet. Sedan dess har inget konkret hänt.

Alliansregeringen försökte stävja situationen på olika sätt, bland annat genom att förenkla uthyrningen av bostadsrätter. Möjligen med goda intentioner. Men när man har i åtanke att de samtidigt under samma period sålde ut 26 000 hyresrätter i centrala Stockholm till ett värde av 37 miljarder kronor, går det bara att tolka som en välriktad och stenhård spark i ansiktet.

Snittpriset en hyresgäst fick betala för att ta över en allmän hyresrätt var 1,4 miljoner kronor. I dag hyrs de ut för groteska överpriser, eller säljs för mångmiljonbelopp. Tekniskt sett en tursam tillfällighet, i praktiken en borgerligt initierad miljardstöld från svenska folket.       

Den rödgröna regeringen avbröt vansinnet år 2014, men stor skada hade redan skett. Och inte heller har de kunnat presentera en vettig lösning på hur vi ska ta oss vidare. Hittills har man aviserat en satsning på totalt sex miljarder kronor över fyra år. Jämför vi det med att man förr i tiden subventionerade bostadsbyggandet med tiotals miljarder per år förstår vi att det inte kommer att räcka.

Hyresgästföreningen uppmanar i samband med rapportsläppet den rödgröna regeringen att införa en bostadsgaranti för unga under 25 år. Det är rätt.

Välfärdslandet Sverige klarar inte längre av att ge sina medborgare eget tak över huvudet. Med en bostadsgaranti vi visserligen vet inte kommer att kunna uppfyllas, blir det i alla fall lättare att se misslyckandet svart på vitt än om bostadsbristen hela tiden smetas ut som en ständig “utmaning” ingen vill ta ansvar för.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se