Stäng
oktober 1, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Fixa det här nu hörrni. Stå inte bara där. Foto: Henrik Montgomery / TT

Början på något bra?

Det finns mycket att invända kring den tillträdande regeringens politik. Vi vet ännu inte om klimatfrågan kommer att mötas med allvar och riktiga reformer – ett nytt politiskt projekt – trots att Miljöpartiet för första gången hamnar i regeringsställning. Vi vet att jämställdhetspolitiken tyvärr blir för feg och defensiv. Vi befarar att det sannolikt inte görs tillräckligt åt vinstjakten i välfärden i allmänhet och vi hyser inget hopp om att rovdriften på ”asylboendemarknaden” lär fortsätta.

Men det händer också en hel del bra saker.

I går kom beskedet att a-kassan kommer att höjas. Dels höjs taket, dessutom ska ersättningen ligga på 80 % under hela ersättningsperioden. Dessutom lovar de att det ska bli lättare att kvalificera sig för a-kassan. Det är oerhört bra och viktig politik.

Vi vet nu också att taket i sjukförsäkringen ska höjas och den bortre tidsgränsen tas bort. Rätten till rehabilitering stärks. Det innebär att de omänskliga utförsäkringarnas tid är förbi. Tiden då det fanns en bortre parentes i sjukförsäkringen får äntligen möta sin bortre parentes. Detta kan vi applådera hela dagen.

Vi vet nu också att Fas 3 försvinner. Det är sanslöst viktigt. Även om det anledning att vara orolig för att det som ersätter Fas 3 inte blir bra nog är det ett mycket stort kliv i rätt riktning.

Det finns alltså all anledning att vara skeptisk, irriterad och sur över den blivande regeringens brister. De är många.

Men för de som sällan hörs i den breda politiska debatten – de som befinner sig i Fas 3, de som är sjukskrivna eller de som är arbetslösa – är det här inte bara början utan på många sätt helt avgörande förändringar. Det kommer att ge flera av dem som har minst lite mer, och ge dem aningen mer makt över sina egna liv.

Det är inte kattskit.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se