Stäng
december 8, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: JOHAN HEIKENSTEN / TT

Borde man ha rätt att gå på toaletten under sin arbetsdag?

Vad har du rätt till när du jobbar? Kan du kräva att få gå på toaletten under arbetstid? Får du ta rast?

Allt det där är sånt som man, tyvärr, konstant måste ta strid om. Och det gör fackförbunden, de kämpar för bättre arbetsvillkor i alla sammanhang, även om det inte alltid räcker.

När det gäller Bring Citymail, ett av Sveriges största postutdelningsföretag, är arbetsvillkoren under all kritik.

P3 Nyheter berättar i dag om hur de som arbetar för företaget ofta får jobba upp till åtta timmar utomhus utan någon som helst möjlighet att gå på toaletten, ta rast eller värma sin lunchlåda.

Fackförbundet Seko berättar om hur vissa anställda undviker att dricka vatten innan jobbet, för att de vet att de inte kommer att få gå på toaletten under hela arbetsdagen.

Det positiva med den här deppiga nyheten från arbetsmarknaden är att Arbetsmiljöverket krävt att Bring Citymail ska lösa dessa problem innan den 20 januari, annars får de betala en miljon kronor.

Det mindre positiva är att det här bara är ett fall av hur många som helst där företagen låter arbetarna jobba med oacceptabla arbetsvillkor. Ännu mer deppigt är det att tänka på att alliansen och Sverigedemokraterna nyss röstade emot möjligheten att kräva vettiga arbetsvillkor vid offentliga upphandlingar.

Sök på Politism.se