Stäng
januari 24, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Den första röda punkten visar när sjuktalen var som högst. Sedan sjönk de snabbt, år efter år. Den andra röda punkten visar vad som hände ungefär två år efter regeringens brutala reform. Det vände uppåt och sedan dess har ökningen fortsatt stadigt. Foto: SVT

Bokslut för en hopplös och brutal politik

När regeringen ändrade reglerna för sjukförsäkringen ledde det till att många svårt sjuka, flera med obotlig cancer, kastades ut ur systemet och förväntades ställa sig ”till arbetsmarknadens förfogande”. I kontakterna med Försäkringskassan ökade antalet som sa att de skulle begå självmord med över 3000 procent på fyra år. Förändringarna genomfördes trots att regeringen anade hur illa det skulle gå. Vi tog del av fruktansvärda historier från människor vars liv slagits sönder av de nya reglerna.

Regeringen kan aldrig säga att de inte visste. De visste både att sjuktalen redan sjönk kraftigt och de visste att fler skulle hamna hos socialen, att många skulle utförsäkras trots att de inte var friska nog att arbeta. Intresseorganisationer som kämpar för de som lider psykisk ohälsa framförde sina varningar till regeringen.

Uppenbarligen tyckte regeringen ändå att det var värt det. Reformerna skulle ha så dramatiskt positiv effekt för människor, för samhälle och för de offentliga finanserna att det var värt att gå emot expertisen, att hänsynslöst framhärda mot bättre vetande. För man hade ju ett högre syfte. Alla skulle ju bli friska – eller åtminstone – i alliansens Sverige.

Nu har vi facit:

Sedan 2002 har sjukskrivningarna sjunkit dramatiskt. Trots kraftigt sjunkande sjuktal skärpte alliansregeringen reglerna 2008, med ett fruktansvärt högt mänskligt pris. Trots det sjönk sjuktalen bara lite mer efter reformen. Och bara fram till 2010. Då vände det uppåt. Sedan dess har antalet sjukskrivna ökat dramatiskt och effekten av reformen ser ut att enbart ha varit negativ över tid.

Detta är politikens resultat. Människor har gjorts fattiga. Människor har tvingats arbeta med svåra sjukdomar. Människor har tvingats in i socialbidragsberoende och därmed bort från hus och hem. Människor har, sin sjukdom till trots, betraktats som arbetslösa och numera försöker till och med Fredrik Reinfeldt förklara arbetslösheten med att det är så många tidigare sjukskrivna som finns med i statistiken och inte kan få något arbete (eftersom de är sjuka).

”Vinsten” var kortsiktig om ens det, och nu utraderad. Det enda som permanentas är skadan, den är redan skedd. Regeringens strategi i sjukförsäkringsfrågan är inte bara osympatisk, cynisk och känslokall – det är också hopplöst dålig och ineffektiv politik. Det är inkompetens och regeringen borde be väljarna om förlåtelse.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se