Stäng
april 21, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bokförlagen sätter press på Bokmässan

Bonnierförlagen vill inte ha Nya tider på bokmässan. Inte heller Natur & Kultur, eller Norstedts. Sedan tidigare har ett flertal författare valt att bojkotta.

Efter att Nya tiders vice chefredaktör Sanna Hill filmade sina ”hembesök” hos journalister, och uppmanade andra att göra samma sak, har debatten dock intensifierats. Bokmässan själva säger att beslutet att ha Nya tider om utställare kan komma att omprövas flera gånger ända fram till mässans start i höst.

Alla i debatten är överens om att frågan är ”komplex” – ingen vill ha en högerextrem utställare vars hela syfte är att hota det fria ordet på en bokmässa. Men mässan själva vill ha så högt i tak det bara går:

”Vi står upp mot intolerans och antidemokratiska krafter. Bokmässans strategi i den kampen är yttrandefrihet och öppenhet där kunskap och bildning är våra främsta verktyg. På årets bokmässa arrangerar vi närmare 30 seminarier om hur vi kan värna demokratin i denna utsatta tid.”

Det är inte förrän bokmässan vågar ta ställning i just värderingsfrågan – och inte det rent juridiska – som man kommer komma vidare i debatten. Att vela fram och tillbaka, säga att man kommer att ompröva beslutet flera gånger fram till hösten och titta i avtal och rådfråga jurister, är allt annat än rakryggat.

Cirkusen kring Nya tider och bokmässan kommer tyvärr bara fortsätta om inte bokmässan tar ställning på riktigt.

Sök på Politism.se