Stäng
februari 18, 2015
Jenny Bengtsson, medarbetare
Foto: Erik Mårtensson/TT

Blondinbella lovar självklarheter till föräldrar

 • ”En sann entreprenörsförebild”

  ”BÄSTA JAG LÄST”
  ”Wow! Väldigt bra tänkt”

  Kommentarerna under Blondinbellas blogginlägg om hur hon tänker vara som arbetsgivare framöver haglar lovord från trogna läsare. Hon är inte som andra arbetsgivare. Hon är en sann och seriös entreprenör - en förebild.
  Varför? För detta:

  ”Saker som jag kommer att tänka på som arbetsgivare:

  1. Först och främst att aldrig fråga på en intervju om det finns planer på att skaffa barn. Jag tar stället för givet att för väldigt många som jobbar hos oss kommer det faktiskt bli verklighet (och vad kul!).

  2. Föregå med gott exempel själv och faktiskt våga ta ut föräldrarledighet (check!)

  3. Aldrig göra skillnad på en gravid eller ickegravid när det gäller karriärmöjlighet

  4. Bibehålla flextiden, vill du gå tidigare för att hämta på förskolan så jobba klart på kvällen!
5. Ha som mål i bolaget att vi hjälper till att underlätta vardagspusslet!”

  Så. Fint.

  Några reaktioner:
  1. Det är inte olagligt att fråga saker på en anställningsinervju. Men frågan om barns vara eller icke vara är helt onödig och fullständigt ovidkommande i och med att det ändå är olagligt att väga anställningsförfarandet på just den frågan.
  2. Att ta ut föräldraledighet är inte att föregå med gott exempel. Det är att vara förälder och ta ansvar för sitt barn. Kvinna som man.
  3. Det är ingen skillnad på gravida och ”ickegravida”. Knegar du? Bra. Då har du en karriär precis som alla andra. En arbetsgivare som ens överväger att väga in graviditet i fråga om befordringar eller liknande gör sig skyldig till diskriminering.
  4. Det finns ju så klart ingenting som är så fint som en arbetsgivare som säger att en får arbeta klart på kvällen också. Tack! Not! Sex timmars arbetsdag, anyone?
  5. Vardagspusslet. Skulle vara så mycket enklare utan arbetsgivare som ens väger in saker som föräldraskap och graviditet.

  Givetvis känns det bra att en arbetsgivare beslutar sig för att åtminstone försöka följa lagen och inte diskriminera gravida och föräldrar. Men känslan är bitterljuv.
  Ska vi verkligen vara tacksamma för att en arbetsgivare inte kommer att diskriminera oss?
  Ska vi verkligen stå där, med mössan i hand, och tacka och bocka inför alla goda arbetsgivare (Blondinbella inräknad) som står på andra sidan och ger oss vad vi redan har rätt till? Saker som arbetarrörelsen kämpat fram och vunnit för decennier sedan, efter hårda strider mot just arbetsgivarvärlden.

  Nej. Både Blondinbellas halva miljon följare och vi andra förtjänar arbetsgivare som fattar vad som ska följas innan de tar på sig att bli just arbetsgivare.

  Blondinbella - ring mig om du behöver hjälp i diskrimineringsdjungeln.

Sök på Politism.se