Stäng
maj 9, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Bert Karlsson – vår nye bostadsminister?

En amerikansk trailer-park, flera små bostäder på hjul som ropar fattigdom och segregation. Det låter inte som en drömbostad men det är i alla fall ett hem. Ett hem som Bert Karlsson snart kan erbjuda landets fattigaste. Han har tidigare gjort sig både rik och ökänd på undermåliga asylboenden som fått kritik för att vara hälsoskadliga och göra de boende sjuka.

Nu tar han alltså plats på landets bostadsmarknad. Det borde egentligen inte förvåna. Det finns stora pengar att tjäna på de små, tillfälliga lösningarna som han nu erbjuder. Då de kan byggas med tillfälligt bygglov blir det också lättare för kommunerna att erbjuda marken som behövs. Det är ju ändå inte permanent och så slipper kommunen bli av med mark. Det är inte den lösning på bostadsbristen som någon annan än Bert Karlsson och hans entreprenörskompisar väntat på. Och det behöver inte vara inte den enda.

Det är inte för sent för politiken att träda in, ta ansvar och bygga fler hyresrätter med rimlig hyra. Bötfälla kommuner som inte bygger eller helt enkelt ta ifrån dem deras bostadsförsörjningsansvar om det ändå inte funkar. Det går att strypa de långa processerna som överklaganden från rika människor innebär vid nya byggen och det går att föra en aktiv bostadspolitik i stället för att ge upp, luta sig bakåt och låta Bert Karlsson ta hand om landets bostadslösa.

Men i dag har vi ingen aktiv bostadspolitik, vi har inte ens en aktiv bostadsminister. När den posten står till förfogande kanske Bert Karlsson rent av hoppar in och tar den. Ingen annan verkar ju vara speciellt intresserad.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se