Stäng
januari 21, 2016
Politism, redaktion
Killer Mike och Bernie Sanders. Foto: David Goldman/AP/TT

Bernie Sanders + Killer Mike = Sant

Allt började med att Atlantarapparen Michael ”Killer Mike” Render fastnade för några av Bernie Sanders tweets. Budskapet tände en gnista.

Sedan dess har de båda upprättat kontakter och samarbetat, inte minst genom en serie politiska samtal i Killer Mikes barbershop.

Att en gråhårig man i sjuttioårsåldern med komiskt bred Brooklyndialekt lyckas mobilisera etablerade rappare för ett politiskt projekt — förutom Killer Mike även Bun B, Scarface och Lil B — är unikt. Under tidigare valcykler har få politiker vågat lyfta frågor som klassklyftor och rasism av rädsla för att förlora en lika svårdefinierad som abstrakt medelklassväljare.

Men Bernie Sanders gör ingen hemlighet att han kandiderar på en socialistisk plattform, som syftar till att utjämna det amerikanska samhällets orättvisor. Budskapet går hem — och känns ärligt.

När Killer Mike äntrade Nalens scen i Stockholm häromåret hälsades publiken med en mullrande rap-predikan i ”Reagan”. Under den följande timmen hamrades budskapet in: att rappa är att vara samhällskritisk.

Valet av Barack Obama till president 2008 hade en enorm symbolisk laddning i ett land som präglats av slaveri och institutionell rasism.

Men i dag är USA mer polariserat än på länge. Donald Trumps talepunkter på sina turnéstopp fungerar som dunkar bensin på en redan flammande brasa av rasism och intolerans. Den amerikanska arbetarklassen splittras med sociala frågor som kilar mellan människor som i grunden delar intressen.

Armkroken mellan Bernie Sanders och Killer Mike bevisar snarare motsatsen. En vit man i nordöstra USA kan mycket väl dela ekonomiska och politiska intressen med en svart man från ett sprucket social housing-område i Atlanta. Och hiphop är en kulturell och politisk kraft — från ruinerna i South Bronx i slutet av 70-talet till i dag — att räkna med.

Mer än något är Bernie Sanders resa — från ett skämt i marginalen till en kandidat det politiska etablissemanget måste förhålla sig till — ett bevis för att saker och ting går att förändra.

Parallellen till Sverige är uppenbar.

För den politiska kraft som förstår potentialen och sprängkraften i den kulturella rörelse som föddes ur förortens spruckna loftgångar har mycket att hämta.

Daniel Mathisen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se