Stäng
november 21, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Ulf Kristersson (M) far med osanning. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Berätta för Ulf Kristersson om klassamhället i ditt Sverige

”Hur ser ditt Sverige ut? Berätta gärna för oss.”

Så avslutar nye moderatledaren Ulf Kristersson den korta, småputtriga videosnutt med tillhörande trivselmusik som Moderaterna nu sprider i sociala medier.

Dessförinnan har han hunnit säga ett par saker som är anmärkningsvärda för att de är oärliga. Han säger bland annat att ”klass, kön och klan” inte ska avgöra unga människors framtid. Han betonar värdet av ”social rörlighet”. Det här är en falsk varudeklaration.

Reaktionerna har uteblivit, eftersom det numera är normalt för högerpartier att påstå att de vill se minskade klyftor, att de vill att ens bakgrund i mindre utsträckning ska avgöra ens möjligheter och att klasstillhörighet inte ska påverka dina livschanser. I Almedalstalen i somras kom liknande utsagor från alla allianspartier, kanske främst från Liberalerna.

Det finns en uppgift här. Och det är att avkräva Moderaterna konkreta svar på hur de vill minska klassklyftorna. Hur de vill minska orättvisan mellan könen. Och för all del hur de ska se till att ”klan” påverkar ens liv mindre.

Moderaterna vill göra det lättare att sparka folk från jobbet. De vill sänka skatter på ett sätt som gör att klassklyftorna och ojämlikheten ökar. De håller benhårt fast vid det fria skolvalet och är inte beredda att göra något åt att det leder till ökad segregation. Moderaterna vill att den som är sjuk eller arbetslös ska stå svagare än i dag, med lägre inkomster. De vill införa en ny karensdag, vilket gör den som är sjuk mer ekonomiskt utsatt. De vill börja utförsäkra sjuka igen. Listan går att göra nära nog hur lång som helst.

Ändå har Ulf Kristersson mage att tala om att hans Sverige är något helt annat än det Sverige Moderaternas politik formar. Samtidigt som Kristersson talar luddigt om klass argumenterar andra moderater för att inkomstskillnaderna måste bli större. Det är att försöka lura väljarna. Och vi har blivit så vana vid att högerpolitiker i retoriken får det att låta som att de är emot klassamhället och ojämlikheten att vi knappt längre reagerar. Men det måste vi göra. Och när Ulf Kristersson ber dig berätta om hur ”ditt Sverige ser ut” måste han få svar från många.

Mitt svar, Ulf Kristersson, är att det enda sättet att få ”klass, kön och klan” att spela mindre roll är genom en omfördelande politik, genom feministiska reformer och genom en offensiv integrationspolitik där vi utbildar människor snarare än gör invandrare till ett lågavlönat b-lag på arbetsmarknaden. Mitt svar, Ulf Kristersson, är att du far med osanning och att din politik är en politik som – alltid – när den prövats gett oss större skillnader mellan de som har och de som inte har.

 

Sök på Politism.se