Stäng
maj 15, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Begränsa barnens köttätande – privat och politiskt

Det finns väldigt många goda skäl att äta mindre kött. Ett av de viktigaste är för klimatets och miljöns skull. Andra avstår av etiska skäl. Men de flesta struntar trots allt i dessa argument, och fortsätter att käka lika mycket kött som de alltid har gjort. Dessutom serverar de sina barn väldigt mycket kött. En ny kartläggning från Livsmedelsverket visar att det är en dålig idé, inte minst av hälsoskäl.

När Livsmedelsverket undersöker matvanorna hos 3 000 barn i årskurserna 5 och 8 i grundskolan samt årskurs 2 på gymnasiet visar det sig att en stor del av de unga äter mer kött än vad som är bra för kroppen. Det leder till ökad risk för många sjukdomar – och det borde oroa de flesta.

Matvanorna är sämre hos de barn som har föräldrar med låg inkomst och/eller låg utbildning, rapporterar Sveriges Radios Ekot, vilket påminner om att detta inte bara handlar om våra val som konsumenter – utan i allra högsta grad om politik. Till exempel bör skolorna bli bättre på att erbjuda en varierad och hälsosam kost – där grönsaker tar betydligt större plats och där köttet får stå tillbaka. Det skulle gynna alla och ge oss en befolkning som mår bättre samtidigt som det är en viktig del i klimatomställningen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se