Stäng
juni 4, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Bathina Philipson tillsammans med maken Aje Philipson. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Bathina och den rasistiska arbetarklassen

SVT Play sänds en serie som heter ”Bathinas Skilda Världar” där programledaren Bathina Philipson besöker ”människor runt om i Sverige för att se om människors fördomar om olika samhällsklasser är sanna”. I sig en både rolig och vansklig idé: Å den ena sidan är det viktigt att visa hur olika liv – hur segregerat och åtskilt – klasserna lever i Sverige i dag. Där finns något att berätta också i lättsamma format. Samtidigt är det naturligtvis lätt att få sina fördomar bekräftade om man just letar efter bekräftelse på dem.

Sagt och gjort och Bathina reser runt och träffar folk. I ett avsnitt träffar hon en familj som har ett recept på ”n-bollar” målat på väggen. Svårt att se som något annat än en rasistisk provokation. Hur skojsigt det än är menat är personerna som har målningen helt medvetna om laddningen. Det är till synes just detta de tycker är kittlande.

För att göra en lång historia kort är det jävligt obehagligt, och blir betydligt värre av hur det presenteras i programmet. Fniss, lol och känslan av att det är lite busförbjudet. Något som fick Evyn Redar, själv SVT-medarbetare att göra det enda rimliga: Fråga vad i helvete som pågår.

Skratt skratt.

Evyn Redars tweet sprids snabbt och SVT svarar:

”Det är ett program om fördomar och i detta avsnitt besöker Bathina arbetarklassen.”

Vänta nu, va? Vad har det med saken att göra? Måste det glasklart rasistiska inslaget vara med – i knaskuligt mysig presentation – för att det handlar om arbetarklassens fördomar?

Det bygger i så fall på en djupt fördomsfull och kulturrelativistisk syn på arbetarklass som oförbätterliga rasister som bara ”är såna” (därför är det bara att flabba åt det, det är ingen idé att bemöta, såhär är det ute i landet).

Eller så handlar det om att SVT menar att alla fördomar (i detta fall en omskrivning för rasism) som finns i programmet ”ska upp på bordet”. En journalistisk ambition. Då blir presentationen än mer obegriplig, och möjligen i strid med Public Service uppdrag att aktivt markera mot rasism.

Så småningom kom de på sig själva på SVT, och bestämde sig för att göra om och göra rätt.

Skärmavbild 2015-06-04 kl. 11.10.31

Och det är ju bra att de insåg detta till slut. Men som Evyn Redar själv skriver:

Skärmavbild 2015-06-04 kl. 11.29.51Exakt.

Sök på Politism.se