Stäng
februari 17, 2016
Erik Löfgren, medarbetare
Slavar i Thailand är med och producerar tonfisken som säljs på ICA. Foto: AP Photo/TT/Dita Alangkara

Bara kapitalisters hedersord mellan dig och slavarna

I dag avslöjar Expressen att vanliga tonfiskburkar som säljs på ICA tillverkas av slavar i Thailand.

Slavar.

I reportaget går att läsa att ICA inte har några ”planer på att sluta importera trots upprepade larm om slavarbete i hela leverantörskedjan”.

Varför? Jo, de hänvisar till att ”leverantören har lovat att inte ha slavar”.

Smaka på det citatet. ICA har att göra med företag som måste bedyra att de inte använder slavar. Hur går en sån intervju till, där det löftet behöver uttalas, tro?

ICA-inköparen:
– Vilka är det som jobbar för att producera er tonfisk på burk?

Leverantören (lite för snabbt och ivrigt):
Inte slavar! (Tystnad) Så mycket kan vi lova och bedyra.

Stickprover i produktionen förekommer inte. Så allt som står emellan dig och en eventuellt slavhanterad burk tonfisk i en ICA-butik är en hederskodex från en näringsidkare och en personkännande snabbanalys av en ICA-handlare:

larrystare

Det borde vara mer chockerande än det faktiskt är, men att vår livsstil till en del är byggd på slavars arbete är tyvärr allt för bekant.

Bara under förra året tvingades vi skriva om hur fotbolls-VM 2022 i Qatar är byggt på slavarbete och om hur fotbollsfesten förväntas kräva över 4 000 arbetares liv innan första avspark, om hur rättslösa migranter jobbar under slavliknande förhållanden och utnyttjas sexuellt av sina chefer samt om hur klädindustrin fortfarande drivs runt på omänskliga villkor för textilarbetarna.

År 2016 skördar vi i västvärlden fortfarande frukterna av andras slavarbete, till och med när vi sneglar på ett extrapris på tonfisk. Högt upp i näringskedjan beklagar vi oss över krångliga självscanningsdosor, längst ner över piskor som river upp sår i huden.

Och allra längst upp – hos de som uppfunnit självscanningsdosorna, hos de som ser mellan fingrarna när det gäller slavpiskorna – fortsätter man att sko sig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se