Stäng
februari 29, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Statsminister Stefan Löfven besöker boende och personal på Rågsveds servicehus i Rågsved söder om Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bara fler anställda kan göra svensk välfärd mindre sjuk

Svensk välfärd är helt sjuk. Eller, det är i alla fall fler och fler av dem som sliter hårt för att hålla kvaliteten i välfärden uppe som blir sjukskrivna. Kvinnodominerade yrken över huvud taget har ett stort antal sjukfall, där många kopplas till stress, vilket SVT rapporterar på måndagen.

Det som behövs är fler anställda.

Och att anställa folk i välfärden är just nu det absolut smartaste vi kan göra, för att lösa flera problem samtidigt. Dels bristen på personal, dels sjukskrivningarna och dels jobbskapandet för de arbetslösa, inte minst nyanlända.

En omfattande satsning på välfärden, för att göra vård, skola och omsorg bättre samtidigt som vi pressar arbetslösheten och gör sjukskrivningarna färre, är det enda nyktra i ett läge som Sveriges.

Därför var det glädjande att statsminister Stefan Löfven (S) i dag lovade att ta strid mot låglönejobb, för mer personal i välfärden och för ett slut på den cyniska vinstjakten i samma välfärd. Om detta löfte om viljeriktning inom kort också formuleras om till konkreta politiska förslag (ja, det bör komma nya satsningar redan i vårbudgeten) kan vi faktiskt se fram emot viss tillnyktring i svensk politik, och ett tillfrisknande för den svenska välfärden.

Sök på Politism.se