Stäng
maj 6, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Claudio Bresciani/TT

Båda är på tunnelbanans röda linje, med det är också det enda de har gemensamt

Mellan Vårby gård och Danderyd är det 40 minuter med tunnelbanan, 20 minuter med bil och 18 år i livslängd.

Mellan förorterna är det också stora skillnader i arbetslöshet, högskoleutbildning och inkomst. Skillnader som både påverkar hur ditt liv ser ut och hur länge du kan leva det. Och det visste vi redan. Men nu ökar klyftan mellan fattiga och rika i Sverige nästan snabbast i Europa, och att bara redovisa sådana siffror varje år verkar inte göra skillnad.

Därför är Aftonbladets nya satsning Klassresan intressant. Det är journalistik som både visar statistiken och människorna bakom den. Om mäklaren på Östermalm som berättar att de sålt bostadsrätter för 2,7 miljarder förra året, och om Aya som fick flytta till Alby när hennes mamma mist både jobb och bostad.

Det finns fortfarande många som helst inte pratar klass, de som inte tycker att det är relevant och de som säger att klassklyftor inte existerar. Och så finns det de som tycker att vi pratar för lite klass. Och det spelar kanske ingen roll hur mycket eller lite klass vi pratar.

För vi kan prata om att vi börjar bli sämst i Europa på jämlikhet. Att vi har en segregerande skola, en välfärdssektor med personalbrist och att allt det som ska utjämna skillnaderna i Sverige ändå ger oss 18 års skillnad i förväntad livslängd. Att det är just dessa klyftor som kan slita sönder städer, länder och människor. Och att det är upp till våra regeringspartier att visa att det är skillnad på politik och politik.

Sök på Politism.se